prosvjedi

Francuska policija noć provela u pripravnosti, Pariz se raščišćava

09.12.2018.
u 11:23

Francuska policija bila je u pripravnosti tijekom cijele noći iako se većina demonstranata povukla, a u Parizu je od jutros u tijeku velika operacija raščišćavanja posljedica antivladinih prosvjeda "žutih prsluka", prenose francuski mediji.

Demonstranti su se na jučerašnjim prosvjedima, četvrtog vikenda zaredom, sukobili s francuskom policijom na koju su bacali razne predmete, a palili su i automobile i razbijali izloge i restorane.

Policija je upotrijebila suzavac, vodene topove i konje da bi suzbila nerede u Parizu, koji su bili daleko manjeg obima nego prošlog vikenda, kada je francuska prijestolnica bila izložena najgorem nasilju od studentskih prosvjeda 1968. godine, navodi Reuters.

Kada je mrak pao, većina demonstranata u Parizu otišla je kućama.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao je sinoć da je na prosvjedu bilo oko 10.000 demonstranata u Parizu do popodneva, a oko 125.000 širom zemlje.

U Bordou, Lionu i Tuluzu i drugim francuskim gradovima, također, je došlo do sukoba između policije i demonstranata.

"Situacija je sada pod kontrolom", rekao je Castner na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Edouardom Philippeom.

Kako je naveo, 120 demonstranata i gotovo 20 policajaca je ozlijeđeno tijekom sukoba širom zemlje.

Uhićeno je blizu 1.000 ljudi, 620 u Parizu, pošto je policija pronašla potencijalno oružje kao što su čekići, bejzbol palice i slično.

Filip je rekao da će policija ostati u pripravnosti tijekom noći jer su neki demonstranti nastavili da, kako je naveo, "lutaju gradom".

Grupa mladih ljudi, većina s maskama na licu, nastavila se sukobljavati s policijom u području oko pariškog Trga Republike, a neke prodavnice su opljačkane.        

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije