Zaštit od koronavirusa

Francuska pravi ekološke zaštitne maske od konoplje

31.08.2020.
u 15:41

Francuska tvrtka "Geosar" počela je prodavati zaštitne maske protiv virusa korona napravljene od vlakna konoplje, javio je radio France bleu.

Poduzeće, osnovano 2014. godine, nalazi se u gradiću Lezin u departmanu Jona (Burgundija, jugoistočno od Pariza). Specijalizovano je za proizvodnju filca, platna i netkanog tekstila na bazi biljnih vlakana poput lana, konoplje ili koprive.

Projekt zaštitne maske od konoplje razvili su stručnjaci tvrtke od ovog proljeća. Kapacitet filtriranja maske je 89 posto. Unutrašnjost maske prekrivena je tankim slojem tkanine da manje smeta licu.

Prolazak vazduha kroz tkaninu i njegova filtracija osiguraju se bez upotrebe bilo kakvih dodatnih sredstava, objasnila je direktorica tvrtke Stefani Govene.

Osim toga, upotrijebljena maska ne zagađuje životnu sredinu, već je đubri, jer je biorazgradiva. Tijekom  njezine proizvodnje ne nastaje ni zagađujući otpad - ova tehnologija koristi samo vodu pod pritiskom.

Niska cijena

Ova francuska tvrtka već proizvodi 5000 maski dnevno u obliku "patkinog kljuna" - ovo je poznata standardna maska-respirator PP2, koja se ne lijepi za usta za razliku od medicinske.

Lezin sada, između ostalog, ispunjava narudžbine primljene iz Belgije, Švicarske i Italije. Među klijentima u Francuskoj je i kancelarija gradonačelnika "grada milijunaša" La Bol, gdje se nalazi vila francuskog predsjednika Emanuela Macrona i njegove supruge.

U departmanu Jona već je proizvedeno i poslato kupcima više od 1,5 milijuna maski po cijeni od 0,65 eura. Odnosno, cijene su niže od cijena konvencionalnih medicinskih maski, koje se prodaju po ceni 0,8-1 euro. Također, za maske od konoplje cijena se smanjuje u zavisnosti od količine narudžbe.

Tvrtka zapošljava uglavnom osobe s invaliditetom. Sirovine koje se koriste su domaće - nabavljaju se sa farmi koje se nalaze u krugu od 200 km. Na ovoj konoplji ne koriste se nikakvi pesticidi. Istovremeno, sam uzgoj tehničke konoplje koristan je za očuvanje životne sredine - ova biljka može apsorbirati ogromne količine ugljen-dioksida. Jedan hektar konoplje tijekom života biljaka apsorbira 15 tona ugljen-dioksida.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?