"KRIVE SU SANKCIJE"

Francuski špijuni: Znamo tko stoji iza panike oko pojave stjenica

stjenice
STEPHANIE LECOCQ/REUTERS
24.10.2023.
u 19:39

Obavještajci istražuju jesu li takozvani "doppelganger" članci na društvenim mrežama lažirani

Nakon brojnih izvješća o najezdi stjenica u Francuskoj, obavještajne službe te zemlje sada razmatraju je li Rusija umiješana u izazivanje panike. Prema RMC radiju, francuski obavještajci tvrde da je Rusija možda širila lažne "dopplegänger" priče na društvenim medijima prerušene u članke iz dobro etabliranih francuskih novinskih publikacija. Telegraph je izvijestio da je novinska agencija France Press pronašla jednu vijest u regionalnim novinama La Montagne koja je u međuvremenu odbačena kao "krivotvorina". Navedeno je da su neki insekticidi postali nedostupni zbog sankcija na uvoz ruskih kemikalija. AFP je također otkrio članak u kojem se tvrdi da su širenje stjenica uzrokovale ukrajinske izbjeglice. Prema francuskom ministarstvu vanjskih poslova, 355 medija našlo se na meti priča o stjenicama u vrijeme kada se nacija priprema za domaćinstvo Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine.
Stoji li doista Rusija iza panike zbog epidemije stjenica koja je zahvatila Francusku? Tvrdi se, naime, da je panika možda pojačana ruskim državnih službi koje šire lažna izvješća preko društvenih mreža.

Izvori u francuskoj vojsci "uvjereni" su da su Rusi potaknuli strah od krvopija objavljujući lažne vijesti da su sankcije na neki način krive za "šugavu" epidemiju. Na društvenim mrežama dijele se lažni članci u kojima se navodi da su ruske kemikalije potrebne za stvaranje insekticida, ali zbog sankcija i zabrane uvoza Francuska je ostala bespomoćna pred invazijom insekata, piše The Independent. 

Drugi izvori za francusku TV postaju RNC navode da je "sredstvo protiv stjenica koje se koristi u namještaju i većini drvenih materijala proizvedeno u Rusiji" i da je zbog nametnutih sankcija prskanje prestalo. Lažna izvješća navode regionalni list La Montagne kao izvor ove tvrdnje, često dijeleći screenshot članka koji je taj medij navodno objavio. Sporna objava datirana je na 4. listopada, s naslovom “Sankcije protiv Rusije dovele su do epidemije stjenica u Parizu". Iz La Montagnea su za AFP Factuel priopćili da nikada nisu objavili takav članak, osudivši pritom lažne članke na društvenim mrežama kao "krivotvorine".

Glasnogovornik CS3D-a, organizacije koji se bave higijenom u borbi protiv štetočina, izjavio je za AFP da su stjenice u Francuskoj prisutne već mnogo godina. Nicolas Roux de Bézieux, suosnivač stranice Badbugs, koja povezuje pojedince s stručnjacima za suzbijanje štetočina, dodao je: “Pogrešno je vjerovati da je porast stjenica snažan i iznenadan. U stvarnosti, on je konstantan i traje godinama.”

Snimke insekata krvopija užasnule su korisnike TikToka. Dovela je čak do toga da neki stoje u zaraženom pariškom metrou umjesto da sjede na sjedalima od tkanine ili objavljuju upozorenja o jezivim stvorenjima koja se roje. Zabrinutost se proširila i Londonom kada je otkriveno da s prosječnim životnim vijekom od 4-6 mjeseci i sklonošću za zadržavanje u prljavim koferima stjenice mogu lako preživjeti 2 sata i 16 minuta putovanja Eurostarom iz Pariza.

Independent je pitao Davida Caina, doktora medicine i kvalificiranog mikrobiologa, mogu li kukci preživjeti putovanje. Rekao je: “Lako, da, bez imalo sumnje. Znam da ljudi odlaze na jednodnevna putovanja u Pariz i vraćaju se sa stjenicama, iako čak i ne odsjedaju u hotelima niti se bave nekim drugim visokorizičnim aktivnostima. Pariz je popularna poveznica posljednjih šest godina.
“Posao već cvjeta. Počeo sam to raditi 2005., kada su stjenice bile rijetke i nepoznate, ali više nisu. “Da su me svi slušali 2006. i pokrenuli kampanju obrazovanja javnosti, ovo se ne bi događalo.”

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije