PANIKA U KALIFATU

Glavni grad Islamske države Raka u obruču Assadove vojske i Kurda

panika
Pixsell
16.02.2016.
u 08:14

Sirijska režimska vojska, potpomognuta borcima Hezbollaha i Iranske revolucionarne garde, spremna je za napad na glavni grad kalifata Raku. Uz potporu ruskih bombardera, u posljednjih nekoliko dana već su oslobodili nekoliko važnih položaja u okolici Rake. U ofenzivi na glavni grad kalifata sudjelovat će i kurdske snage, potpomognute američkim zrakoplovima, koje su već stigle do samog predgrađa Rake. Novinar libanonske TV Al-Manar Ali Shaib, koji izvještava s tog dijela ratišta, kazao je za Večernji list kako sirijska vojska provinciju Raku napada sa zapadne strane, prenosi Vecernji.hr

– Nakon žestoke borbe s pripadnicima Islamske države, sirijska je vojska uspjela staviti pod kontrolu strateški važnu visoravan oko sela Zakiyah, čime su prekinuli glavne putove kojim je ISIL dopremao opremu i oružje, što joj omogućuje i nesmetano napredovanje prema sjevernom dijelu te provincije te na taj način stežu obruč oko glavnog uporišta ISIL-a – naglasio je Ali Shaib.

U međuvremenu turska vojska topničkom vatrom nastavlja gađati položaje kurdskih borca u gradu Azazu u sjevernoj sirijskoj provinciji Alep unatoč osudama SAD-a, Francuske i EU. Turski premijer Davutoğlu rekao je da je Turska već davno upozorila kako neće stajati po strani ako Kurdi prijeđu zapadnu obalu rijeke Eufrat jer to ugrožava nacionalnu sigurnost Turske. Unatoč prijetnji Turske, kurdske snage nastavljaju napredovanje prema gradu Azazu, gdje su Turci proglasili crvenu liniju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?