hrvatska

Gotov nalaz: Dječak iz Bregane umro je od salmonele u jajima

Salmonela
Željko Hladika/24sata
17.11.2016.
u 21:17

Mirko Vidović, petogodišnjak iz Bregane, umro je od posljedica salmoneloze. Potvrdila je to obdukcija čije je nalaze Markova obitelj, ali i cijela hrvatska javnost čekala čak 38 dana...

Mirko Vidović, petogodišnjak iz Bregane, umro je od posljedica salmoneloze, objavio je Jutarnji list. Potvrdila je to obdukcija čije je nalaze Markova obitelj, ali i cijela hrvatska javnost čekala čak 38 dana.

Za smrt dječaka kriva su jaja zaražena Salmonellom enteritidis. Njegova obitelj kupila ih je na akciji u Kauflandu. Jaja je iz Poljske u Hrvatsku uvezla Mesna industrija braća Pivac. 

Cijela obitelj Vidović, roditelji i troje djece, 10. listopada zarazila se salmonelom. Za maloga Mirka zaraza je bila kobna. Na poziv Vidovića, liječnici Hitne pomoći došli su 11. listopada u njihovu obiteljsku kuću i tamo konstatirali smrt dječačića Mirka kojem nije bilo spasa. Ostatak obitelji tada je hospitaliziran.

Uzorci koje su uzeli epidemiolozi su pokazali da je kuća bila kontaminirana te da je salmonela bila prisutna u više uzoraka hrane i na gotovo svim uzorcima briseva kućnih površina. 

Jaja nađena u kući pozitivna su na salmonelu, ali ona s polica iz istog trgovačkog lanca bila su zdravstveno ispravna.

Salmonela u jajima, piletini, ćevapima...

Nakon poljskih jaja, u hrvatskoj se posljednjih dana redaju slučajevi salmonele u hrani. Tako je ona nedavno otkrivena u pilećem i pačjem mesu koje je na tržište namjeravao staviti Lidl, a u četvrtak je objavljeno kako je salmonela pronađena i u ćevapima iz Konzuma.

Posljednji slučaj zabilježen je u četvrtak navečer kada je Kaufland objavio kako povlači pileći zabatak u rinfuzi uvezen iz Poljske zbog sumnje na salmonelu, prenosi 24sata.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije