migrantska kriza

Grčka otvorila novi kamp na Lezbosu, tisuće migranata ga odbile koristiti

14.09.2020.
u 12:13

Grčka je otvorila novi šatorski kamp za migrante koji su ostali bez krova nad glavom nakon što je u požaru uništen kamp Moria na otoku Lezbos u kojem su bili smješteni. Ipak, tisuće migranata je odbilo ući u novi prostor prosvjedujući zbog loših uvjeta.

DW piše da novi šatorski kamp ima kapacitet primiti 3.000 migranata te da su Grčke vlasti kazale da će svi biti smješteni u tijekom ovog tjedna

"Za pet dana operacija će biti završena. Svi će biti u novom kampu", kazao je grčki ministar za migracije Notis Mitarachi.

Očekivalo se da će se u jednom danu u novi kamp useliti najmanje 300 migranata međutim, situacija je ipak drugačija. Veliki broj migranata koji su bili u uništenom Moria kampu potražili su azil u drugim zemljama EU i bolje životne uvjete.

Novinari koji se trenutno nalaze na Lezbosu javljaju s terena da "nakon mnogih teških godina provedenih u kampu Moria, ni migranti, ali ni stanovnici ovog otoka ne žele novi kamp".

Oni koji su se odlučili smjestiti u novi kamp morali su se testirati na koronavirus.

Mnogi od 11.000 migranata koji su ostali bez smještaja od srijede spavaju na otvorenom na području uništenog kampa na Lezbosu.

Međutim, u subotu je došlo do sukoba kada je stotine migranata mirno prosvjedovalo, a uništavanje kampa u požaru je postalo izazov za grčke dužnosnike koji pokušavaju brinuti o migrantima.

To je potaknulo pomoć iz cijele Europe, istovremeno podgrijavajući kritike migracijske politike EU.

Ponuda Njemačke da prihvati oko 150 djece iz migrantskog kampa naišla je na široke kritike grupa za zaštitu prava ranije ovog tjedna koje su navele da ova država može priuštiti smještaj većeg broja migranata.

Ministar razvoja Njemačke Gerd Muller kritizirao je ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera pozivajući Njemačku da preuzme 2.000 migranata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije