migrantska kriza

Grčka pojačala mjere kontrole na granicama s Turskom

28.02.2020.
u 13:46

Grčka je pojačala mjere kontrole na svojim morskim i kopnenim granicama s Turskom nakon događaja tijekom noći u sirijskoj regiji Idlib, priopćili su u petak izvori iz grčke vlade.

Visoki turski dužnosnik izjavio je da Turska neće više zadržavati sirijske izbjeglice koje se pokušavaju domoći Europe, kao odgovor Ankare na ubojstvo 33 turska vojnika u zračnom udaru sirijskih vladinih snaga u Idlibu.

Grčki izvori, koji su se odbili predstaviti, izjavili su da je Atena također u kontaktu s Europskom unijom i NATO-m po tom pitanju.

Grčka je bila glavna ulazna kapija za stotine tisuća izbjeglica koje su pohrlile iz Turske u masovnom egzodusu u 2015 i  2016. godini dok sporazum postignut između Turske i EU nije suzbio priliv ljudi.

Turska provladina novinska agencija Demiroren javila je da se oko 300 migranata, među kojima su žene i djeca, kreće prema sjeverozapadu zemlje i turskoj granici s Grčkom.

U četvrtak je premijer Minister Kyriakos Mitsotakis izjavio da će vlasti pooštriti granične kontrole kako bi spriječile da koronavirus dođe do egejskih otoka, gdje tisuće migranata žive u očajnim uvjetima čekajući da im budu obrađene molbe za azilom, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?