Istraživanja

Gubitak osjeta mirisa zbog COVID-19 – moguć novi pristup liječenju?

08.09.2020.
u 16:09

Američki znanstvenici su uvjereni da su došli do saznanja, zbog čega mnogi pacijenti oboljeli od Kovida 19, na kratko izgube osjet mirisa. Za to je navodno odgovoran enzim ACE-2.

Temperatura, bolovi u grlu, kašalj, bolovi u grudima, slabost – to su najčešći simptomi oboljelih od virusa Kovid 19. Mnogi inficirani također, na neko vrijeme, izgube i čula mirisa i ukusa.

Za to bi mogao da bude odgovoran jedan enzim: znanstvenicima Johns Hopkins univerziteta Škole medicine u Baltimoru je pošlo za rukom da u probama ekstremno visokih doza enzima ACE-2 (Agniotensin Converting Enzyme II) dokažu, i to točno u predjelu nosa, da je ovaj enzim odgovoran za gubitak osjeta mirisa.

Ovaj enzim bi navodno trebalo imati ulogu kapije kroz koju korona virus ulazi u ćelije organizma. Na to upućuju i druge studije. Znanstvenici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta, kojima su ista odstranjena tokom operacija. Pacijenti koji nisu bili zaraženi korona virusom bili su operisani zbog tumora ili upale sinusa.

korona Izvor: N1
 

 

Nove mogućnosti liječenja?

Rezultati njihovog istraživanja bi čak mogla da posluže za novi pristup liječenju inficiranih, napisali su eksperti u znanstvenom magazinu „European Respiratory Journal“.

Rezultati bi, doduše, morali da budu potvrđeni dodatnim istraživanjima, kazao je Endru Lejn sa američke visoke škole: „Ako bi se to ispostavilo kao točno, onda bismo mogli pobijediti  infekciju antivirusnim terapijama, koje bi se davale izravno u nos.“

Tobias Velte, sa klinike za plućne bolesti pri Višoj medicinskoj školi u Hanoveru, koji nije bio uključen u istraživanje, govori da se radi o „pametnoj studiji“ koja ne samo da objašnjava gubitak osjeta mirisa kod mnogih pacijenata, već omogućava i nove terapije. No, i on smatra da su neophodna dalja istraživanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?