Glavni tajnik UN-a

Guterres osudio napade na civile i pozvao Izrael da dozvoli humanitarnu pomoć Gazi

Antonio Guterres
Reuters/PIXSELL
09.10.2023.
u 19:49

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio danas napade na civile i uzimanje talaca te pozvao Izrael da dopusti da humanitarna pomoć stigne u Gazu.

U izjavi koju je upravo dao, koju prenosi BBC, ponovno je osudio "gnusne" napade Hamasa na izraelske gradove i sela te pozvao da prestanu svi napadi na civile, kao i da se oslobode taoci koji su držani u Gazi.

Potvrđeno je, kako je naveo, da je više od 800 Izraelaca ubijeno te upozorava da će se taj broj vjerojatno povećati.

Guterres poručuje i da je "duboko uznemiren" zbog 500 mrtvih Palestinaca u Gazi, a taj broj raste iz minute u minutu kako se izraelski udari nastavljaju.

Upućen je poziv Izraelu da zaštiti civile i civilnu infrastrukturu tijekom izvođenja vojnih operacija.

Glavni tajnik UN-a rekao je kako je "duboko potresen" zbog izraelske potpune opsade Gaze, uključujući prekid opskrbe hranom, gorivom i strujom, upozorivši da će se "ekstremno teška" humanitarna situacija u Gazi samo "eksponencijalno pogoršati".

Pozvao je sve strane da dopuste pristup UN-u radi dostave hitne humanitarne pomoći zarobljenim civilima u Gazi, javlja BBC.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije