Opća skupština un

Guterres poziva na "izbjegavanje hladnog rata", Trump napada Kinu

22.09.2020.
u 21:38

Suočen s pandemijom covida-19, svijet treba "svjetsko primirje za gašenje vrućih sukoba i poduzeti sve da se izbjegne novi hladni rat" između SAD-a i Kine, izjavio je u utorak glavni tajnik UN-a na otvaranju godišnje Opće skupštine, dok je američki predsjednik u svom govoru odmah napao Kinu.

"To je jako opasan smjer. Naš svijet si više ne može dozvoliti budućnost u kojoj bi dva najveća gospodarstva podijelila Zemlju", upozorio je Antonio Guterres protiv sve većeg kinesko-američkog suparništva u svijetu.

Tijekom tjedan dana, 193 zemlje, među kojima Sjedinjene Države i Kina, od utorka će se obratiti Općoj skupštini koja se održava virtualno ove godine zbog pandemije.

Guterres upozorava na "novi hladni rat" između Sjedinjenih Država i Kine.

"Rizici tehnološke i gospodarske podjele neizbježno vode u geostratešku i vojnu podjelu i to moramo izbjeći pod svaku cijenu", inzistirao je.

Guterres je također pozvao na globalnu suradnju u borbi protiv pandemije koronavirusa, uključujući i razvoj cjepiva. 

"'Vakcinacionalizam nije samo nepošten već i samouništavajuć", rekao je. 

Glavni tajnik UN-a je govorio pred uglavnom praznom dvoranom Opće skupštine u New Yorku. Svjetski čelnici će se uključiti ranije pripremljenim video snimkama.

U svojoj video snimci Donald Trump je napao Kinu zbog načina na koji je postupila u epidemiji koronavirusa, te zbog zaštite okoliša.

"Moramo odgovornom smatrati zemlju koja je ovu pošast pustila u svijet - Kinu", rekao je.

"U najranijim danima širenja virusa, Kina je zaustavila domaći promet ali je dopuštala letove koji su išli iz Kine i proširila infekciju po svijetu", istaknuo je američki predsjednik.

Optužio je Peking i Svjetsku zdravstvenu organizaciju za lažne informacije o tome kako se prenosi "kineski virus".

Trump je optužio Kinu i zbog pitanja zaštite okoliša, optuživši je među ostalim za prekomjerni izlov ribe i ispuštanje plastike u oceane.

"Oni koji napadaju izvrsne američke rezultate na planu zaštite okoliša a pritom ignoriraju kinesko rašireno zagađenje nisu zainteresirani za okoliš. Oni samo hoće kazniti Ameriku", rekao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?