Tajni dokumenti:

'Hitler je prije rata sagradio mrežu aerodroma po Engleskoj'

\'This file photo taken in June 1940, in Munich, Germany, shows Adolf Hitler (R) riding in a car with Italian Fascist dictator , Benito Mussolini (L) during World War II. AFP PHOTO/HO\'
14.02.2015.
u 11:57

Tajna mreža nacističkih aerodrome izgrađena je u ruralnom dijelu Engleske prije Drugog svjetskog rata. Nacistički operativci na prostoru od 2.000 hektara koji je bio pripremljen za piste, izgradili su štale i kokošinjce u obliku svastika kako bi njemačkim zračnim trupama sve bilo uočljivije. Naime, mreža aerodroma je otkrivena tek 1940. godine. Do tada ni policija, niti MI5 ( britanska obavještajna služba) nisu imali nikakvih naznaka da se na 2.000 hektara stvara takva mreža koja bi prilikom njemačke invazije iz zraka omogućila nesmetano iskrcavanje. 

Ništa nisu primijetili

Vlasti nisu primijetile ništa neobično, iako su nacistički operativci izravnavali polja koja su pripremali za piste. Izgradili su štale i kokošinjce na istom području kako bi njemačkim snagama iz zraka ciljevi bili što uočljiviji.

Već imali sličan trik

Tek nedavno je iscurio tajni dokument Ministarstva zrakoplovstva u kojem stoji da je RAF (kraljevsko zrakoplovstvo) primijetio baze tek 1940. i to kada su radili izvide za izgradnju svojih aerodroma. Nakon što je MI5 krenuo u istragu došao je do podatka da je čak deset lokacija na kojim je izgrađena tajna mreža u vlasništvu nizozemske tvrtke. Roger Thomas povjesničar i vojni stručnjak bio je iznenađen otkrićem. "Ja sam potpuno šokiran jel se o tome ništa ne može pronaći u novinama iz toga razdoblja kao ni u pisanoj povijesti", rekao je Thomas. Zanimljivo je, tvrdi Thomas, da su Nijemci sličan 'trik' imali tijekom napada na Nizozemsku gdje su imali pripremljene lokacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije