Recep Tayyip Erdogan

Hitlerova Njemačka primjer učinkovitog predsjedničkog sustava

turski predsjednik
01.01.2016.
u 16:33

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji želi dobiti izvršne ovlasti koje predsjednik sad nema, naveo je Hitlerovu Njemačku kao primjer učinkovitog predsjedničkog sustava, prenose u petak turski mediji.

Erdogan želi promijeniti turski ustav kako bi ceremonijalnu ulogu predsjednika pretvorio u izvršnu, čime bi ostvario tursku inačicu političkog sustava u SAD-u, Francuskoj ili Rusiji.

Prilikom povratka iz Saudijske Arabije u četvrtak, Erdogan je na pitanje da li je u Turskoj moguć izvršni predsjednički sustav, a da se istovremeno zadrži unitarna struktura države, odgovorio: "Već postoji primjeri u svijetu. Vidite to u Hitlerovoj Njemačkoj". Dodao je i da je u kasnijim razdobljima bilo takvih primjera u mnogim  zemljama.

Nakon što je vladajuća stranka Pravde i razvitka (AK), koju je utemeljio Erdogan, na izborima u studenom odnijela uvjerljivu pobjedu, novi ustav je u središtu političke agende vladajućih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?