Na jesen zakon

I poslije pandemije Nijemci planiraju omogućiti rad od kuće

27.04.2020.
u 10:12

Rad od kuće doživio je veliku ekspanziju nakon izbijanja pandemije koronavirusa, a neke zemlje namjeravaju ga dodatno potencirati i u vrijeme kad se svijet riješi globalnog problema širenja zaraze.

Kako prenosi Reuters Hubertus Heil, njemački ministar rada, kazao je kako namjerava predložiti zakon koji će zaštititi pravo na rad od kuće i po okončanju pandemije, ako postoje tehnički uvjeti.

"Mogućnost da radi od kuće treba imati svatko tko to želi i kome posao to dozvoljava, i po okončanju pandemije koronavirusa. Želimo omogućiti rad od kuće u većoj mjeri, ali ne na silu", izjavio je ministar za Bild am Sonntag.

On smatra da bi radnici mogli izabrati raditi od kuće stalno ili samo jednom ili dvaput tjedno te namjerava već ove jeseni predložiti spomenuti zakon.

Heil kaže kako prve procjene ukazuju da je postotak zaposlenih u Njemačkoj koji rade od kuće povećan s 12 na 25 posto tijekom posljendja dva mjeseca i da sad iznosi oko osam milijuna građana.

Znatno prije pandemije Heilova stranka SPD predlagala je sličan zakonski prijedlog, ali je on odbijen od udruge poslodavaca.

Katrin Goering-Eckardt, liderica Zelenih, podržala je pravo na rad u kući, ali kako vlada mora osigurati brzi internet svima.

"Rad od kuće ili mobilni rad moraju uvijek biti dobrovoljni i trebaju obvezujuća pravila. Nitko ne bi trebao biti prisiljen na to, a rad od kuće ne smije dovesti do toga da posao postane neograničen", navela je ona u izjavi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije