KLJUČNA BITKA

Irački borci pokušavaju zauzeti zadnji grad koji stoji između njih i ISIL-a

GBJHGBVJK
Foto: FAH
05.11.2016.
u 16:45

Iračke trupe koje nadiru prema Mosulu u subotu vode borbe oko posljednjeg grada koji stoji između njih i uporišta Islamske države (ISIL) na sjeveru, a koji se već nalazi na udaru specijalnih snaga koje se bore unutar istočnih dijelova grada, javlja u subotu Reuters.

Prema riječima general bojnika i zapovjednika operacija za Mosul, Najm  al-Jabourija, borbe se vode za Hammam al-Alil, oko 15 kilometara južno od Mosula, a taj grad na obali Tigrisa brani najmanje 70 boraca ISIL-a.

"Ta je bitka za nas vrlo važna. To je posljednji grad na putu za Mosul", kazao je Jabouri. Kopnene snage imaju potporu jurišnih helikoptera iračke vojske i borbenih zrakoplova koalicije predvođene SAD-om.

Jabouri ne zna koliko je ljudi ostalo u tom gradu, ali prije zauzimanja Hammama al-Alila od strane IS-a u njemu i okolnim selima je živjelo 65.000 ljudi. Prema UN-u, islamisti su iz grada u utorak 1600 civila prebacili u grad Tal Afar, a sljedeći su dan odveli i 150 obitelji iz Mosula.

Zauzimanjem Mosula porazila bi se iračka polovica kalifata koji je prije dvije godine baš u tom gradu proglasio vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi. Njegova sunitska džihadistička skupina i dalje kontrolira velike dijelove Sirije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije