PREOBLIKOVANJE VLADE

Irački premijer pozvao na smirivanje prosvjeda

Reuters/Pixsell
04.10.2019.
u 08:58

Abdul Mahdi je rekao da ne postoji "magično rješenje" za iračke kronične probleme upravljanja, ali je obećao pokušati donijeti zakon koji siromašnim obiteljima daje osnovni dohodak, javlja Reuters.

Irački premijer Adel Abdul Mahdi u četvrtak je zatražio zakonodavce da ga podrže u preoblikovanju vlade te pozvao na smirivanje situacije nakon tri dana smrtonosnih građanskih nemira koji su pogodili tu zemlju.

Abdul Mahdi je rekao da ne postoji "magično rješenje" za iračke kronične probleme upravljanja, ali je obećao pokušati donijeti zakon koji siromašnim obiteljima daje osnovni dohodak, javlja Reuters.

Svoje primjedbe iznio je u televizijskom govoru dok su prosvjednici zahtijevali pad vlade. Premijer je rekao da su pozivi prosvjednika za okončanje korupcije bili "ispravni", ali i da vladi treba pomoći kako bi izvršila svoje dužnosti.

Mediji su ranije, pozivajući se na policijske izvore, javili da je jedanaestero ljudi poginulo u prosvjedima tijekom noći na četvrtak u dva iračka grada, uključujući jednog policajca. Broj mrtvih time se povećao na 18 od početka nasilnih protuvladinih prosvjeda prije dva dana.

Sedam prosvjednika i policajac ubijeni su u Nasiriji u sukobima prosvjednika i sigurnosnih snaga, a ostali u Amari. Irak je u četvrtak ujutro uveo policijski sat u Bagdadu koji će potrajati do daljnjeg, a uveden je i u Nasiriji, Amari i Hili.

Prosvjedi slabijeg intenziteta koji su počeli u utorak ubrzo su prerasli u veće nemire zbog nezaposlenosti, loših javnih usluga i korupcije u vladi. U sukobima su od utorka ozlijeđene stotine prosvjednika i policajaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije