UPOZORENJE

Iran poziva Britaniju da smjesta pusti zadržani tanker: 'To je opasna igra i imat će posljedice'

Reuters/Pixsell
12.07.2019.
u 10:30

Iran odbacuje tvrdnje kako je riječ o njegovim plovilima.

Iran je u petak pozvao Britaniju da smjesta pusti naftni tanker koji je britanska mornarica zadržala protekloga tjedna kod Gibraltara zbog sumnji u kršenje europskih sankcija prijevozom nafte Siriji, kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova za državnu novinsku agenciju IRNA. 

"To je opasna igra i imat će posljedice. Ne postoje pravni temelji za zadržavanje.

Puštanje tankera u interesu je svih zemalja", rekao je glasnogovornik Abbas Mousavi. Iran je upozorio da će uzvratiti mjerama ukoliko do puštanja ne dođe.

U četvrtak su se tri broda za koje se vjeruje da pripadaju iranskoj Revolucionarnoj gardi, približila britanskom tankeru u vlasništvu British Petroleuma nastojeći mu omesti prolaz, no nakon upozorenja s britanskog ratnog broda koji je bio u pratnji, iranski brodovi su se povukli s mjesta događaja.

Iran odbacuje tvrdnje kako je riječ o njegovim plovilima. 

Gibraltar je u četvrtak presreo i zaplijenio supertanker Grace 1 na zahtjev SAD-a upućen Velikoj Britaniji, što je izazvalo diplomatski spor između Velike Britanije i Irana, a Teheran je reagirao tako da je pozvao britanskog veleposlanika na konzultacije. 

Gibraltar smatra da ima razloga za pretpostavku da sirova nafta na brodu ima veze sa sirijskom rafinerijom Banjas, čime se krše sankcije koje je EU donio protiv te ratom pogođene zemlje.

Iran tvrdi da je Grace 1 plovio u međunarodnim vodama i da ga u skladu s međunarodnim pravom britanske vlasti ne mogu zaustaviti.

Po podacima brodarskog časopisa Lloyd's List, Grace 1 je prevozio naftu iz Irana. Ako je to točno, time je kršio i američke sankcije nametnute Iranu.

Mousavi je, optužujući Britaniju da je zadržala tanker pod pritiskom Sjedinjenih Država, kazao za agenciju IRNA kako "takve ilegalne mjere mogu povećati napetosti u Perzijskom zaljevu".

Velika Britanija je jedan od potpisnika nuklearnog sporazuma iz 2015., iz kojega se povukao američki predsjednik Donald Trump prošle godine te nametnuo sankcije Iranu.

Washington je početkom svibnja pojačao sankcije, zahtijevajući da sve države i kompanije zaustave uvoz iranske nafte ili će u protivnom biti izbačene iz globalnog financijskog sustava.

Iran je na američke sankcije odgovorio nepoštivanjem obveza iz nuklearnog sporazuma.

Washington je tijekom proteklih tjedana doveo dodatne snage u regiju, kako bi odgovorio na ono što naziva iranskim prijetnjama.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije