poginulo 176 osoba

Iranci na ulicama traže krivce za rušenje aviona

Reuters
12.01.2020.
u 18:40

Policija u Teheranu uhitila je nekoliko studenta, a priveden je i britanski veleposlanik Robert Macaire

Nakon što je Iran priznao da je “pogreškom” raketom pogodio zrakoplov na letu PS752 kompanije Ukraine International Airlines nedugo nakon polijetanja iz teheranske zračne luke, više stotina studenata okupilo se u subotu predvečer odgovarajući na poziv da se oda počast žrtvama te katastrofe u kojoj je poginulo svih 176 putnika i članova posade, većinom Iranaca i Kanađana, među kojima su neki imali dvostruko državljanstvo.

Grubo kršenje prava

Na skupu na uglednom sveučilištu Amira Kabira u Teheranu, koje pohađa više od 13 tisuća studenata, mnoštvo je izvikivalo slogane protiv “lažaca” i tražilo sudski progon odgovornih za nesreću i onih koji su je, prema njihovu mišljenju, to htjeli skriti. Iranska je policija rastjerala studente koji su izvikivali “radikalne” slogane, a nekoliko ih je i uhićeno. Među uhićenima je bio i britanski veleposlanik u Iranu Robert Macaire, kojeg su iranske sigurnosne snage uhitile dok je pokušavao potaknuti nemire na ulicama glavnoga grada Teherana, tvrde u ministarstvu unutarnjih poslova Irana. Iranska novinska agencija Tasnim objavila je informaciju kako je Macaire nakratko priveden za prosvjeda ispred Sveučilišta „Amir Kabir“ u centru Teherana, gdje je organizirao i poticao ljude na pobunu zbog „načina na koji je vlada potvrdila da je oborila putnički zrakoplov“. Isto tako, Tasnim je citirao “informirane izvore” rekavši da je Macaire održavao tajne sastanke u trgovini nasuprot glavnim vratima Sveučilišta „Amir Kabir“ kako bi pratio razvoj događaja koji su doveli do prosvjeda studenata u subotu. Veleposlanik je pušten nekoliko sati kasnije, ali su ga danas opet pozvali u MVP Irana i uručili mu prosvjednu notu. Održan je i prosvjed pred britanskim veleposlanstvom na kojem se tražilo protjerivanje veleposlanika uz povike “smrt Velikoj Britaniji”.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je pritvor kao “grubo kršenje međunarodnog prava”. Ministar vanjskih poslova Dominik Raab kazao je kako je iranska vlada na prekretnici i da može nastaviti put prema političkoj i ekonomskoj izolaciji ili poduzeti korake prema smanjivanju napetosti. Kao zaštitnik iranskog naroda odmah se javio američki predsjednik Donald Trump upozorivši Teheran da ne poduzima novi “masakr” zbog protuvladinih prosvjeda nakon što je Iran priznao da je srušio putnički zrakoplov. Donald Trump, koji je na Tweeteru, osim na engleskom, poruku napisao i na perzijskom jeziku, rekao je: “Svijet promatra. Inspirirani smo vašom hrabrošću.”

Jedini izlaz

U međuvremenu, izlaze novi detalji o likvidaciji generala Qasema Soleimanija i zamjenika zapovjednika iračke narodne mobilizacije Abua Mahdija Al-Muhandisa. U izvješću CIA-e stoji da su dva automobila koja su prevozila Soleimanija i pratnju uništena trima bespilotnim letjelicama, od kojih je svaka opremljena s četiri sofisticirane protuoklopne rakete “Hellfire”, naglašavajući da je operacija izvedena iz sjedišta Središnjeg zapovjedništva američke vojske u Kataru.

Ta je informacija natjerala katarskog emira Tamima bin Hamada bin Khalifa Al-Thanija da odmah posjeti Iran s obzirom na to da je Iran jedini izlaz za Katar prema svijetu nakon što su mu Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat nametnuli blokadu optužujući ga za podržavanje terorizma.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije