Napetosti u Zaljevu

Iranska garda otela strani tanker s 12 članova posade

18.07.2019.
u 13:02

Iranska nacionalna televizija objavila je da je iranska garda zaplijenila strani tanker s 12 članova posade pod optužbom da su krijumčarili naftu.

Tvrde da je tanker prevozio milijun litara prokrijumčarene nafte u Perzijskom zaljevu, južno od iranskog otoka Larak.

Iranska otmica tankera događa se nakon niza incidenata u Zaljevu i povećanih napetosti između Teherana s jedne strane i Velike Britanije te SAD-a s druge.

Velika Britanija je početkom srpnja zaplijenila iranski tanker Grace 1 kod Gibraltara koji je još uvijek pod njihovom kontrolom. Posada, uglavnom indijske nacionalnosti, u međuvremenu je puštena na slobodu.

Lokalne vlasti Gibraltara, koji je pod britanskim suverenitetom, opravdali su zapljenu sumnjom da ovaj tanker ilegalno prevozi naftu u Siriju kršeći time međunarodne sankcije. Iz britanske vlade su poručili da će pustiti zaplijenjeni tanker ako Teheran zajamči da tanker neće uploviti u Siriju, no Iran im je odgovorio da će nastaviti izvoziti naftu pod bilo kojim uvjetima.

Ključne riječi

Komentara 1

PP
ppp
15:11 18.07.2019.

Znači Iran je "oteo" brod a Englezi su "zaplijenili" njihov brod?! Kako tako prozirnu propagandu propagirate na ovako proziran nacin? A kao ozbiljni novinari Večernjeg lista

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije