Radikalna islamistička vojska ISIL osvaja gradove na sjeveru Iraka

ISIL prijeti miniranjem velike brane kod Mosula

ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
05.08.2014.
u 09:40

Rušenjem iračke brane vojska ISIL-a želi poplaviti ostatak zemlje

Nakon što je njihovo napredovanje prema glavnom gradu Bagdada na nekoliko dana zaustavljeno, pripadnici islamističke radikalne vojske ISIL, koji su ovladali većim dijelom Iraka, sad su svoju ofenzivu usmjerili na sjeverni dio u kojem žive Kurdi.

Izbjeglička kriza

Stotine tisuća stanovnika potražilo je utočište na prostoru autonomne pokrajine Irački Kurdistan - taj teritorij je i dalje relativno siguran, no drugi kurdski gradovi na sjeveru zemlje sada su postali meta nove ISIL-ove ofenzive. U posljednjim borbama s kurdskim snagama ISIL su uspjeli zauzeti tri grada i jedno naftno polje na sjeveru Iraka, kao i najveću branu u zemlji, Mosulsku branu. Prije dva dana, kako prenosi Advance.hr, zauzeli su gradove Zumar, Sinjar i Wana. Glavni cilj je bio zauzimanje grada Zumar jer se uz njega nalazi naftno polje i rafinerija. Zumar se također nalazi uz samu granicu iračke autonomne pokrajine Irački Kurdistan. Kurdi su znali kako će Zumar uskoro postati cilj ISIL-ova napada te su stoga na vrijeme poslali dodatna pojačanja u grad, međutim, ni to nije pomoglo - ISIL je jučer pokrenuo napad na grad iz tri pravca te ga zauzeo tijekom dana. Grad Wana, uz koji se nalazi najveća iračka brana, pao je nakon relativno kratkog otpora kurdskih snaga koje su se ubrzo nakon početka napada povukle. Ekstremisti iz ISIL-a su do sada već zauzeli četiri iračka naftna polja, što im koristi za financiranje njihovih operacija.

UN prijeti sankcijama svima koji bi kupovali naftu izravno od ISIL-ovih terorista, međutim, kako to obično i biva s naftom, kupci i prekupci se uvijek mogu pronaći. Svjedoci opisuju tragediju grada Sinjar koji je jučer također pao u ruke ISIL-a - već prepoznatljiva brutalnost ove skupine odmah je stupila na snagu.

Rušilački pohod ISIL-a

Uništili su šijitsko svetište, pogubili sve one koji su pružali otpor te podigli svoju crnu zastavu iznad vladinih zgrada. Svega nekoliko sati nakon što su zauzeli Sinjar, dali su stanovnicima ultimatum - mogu se zakleti na lojalnost ISIL-u ili biti pogubljeni. Ova nova ISIL-ova ofenziva, sada protiv Kurda, izaziva novu humanitarnu katastrofu - predstavnik Ujedinjenih naroda u Bagdadu Nikolaj Mladenov rekao je kako je oko 200.000 ljudi pobjeglo nakon jučerašnjeg zauzimanja gradova na sjeveru zemlje od strane ISIL-a. Zauzimanjem triju gradova koji čine trokut sjeverno i zapadno od Mosula prema granicama sa Sirijom i Turskom, proširilo je teritorij koji se nalazi pod kontrolom ISIL-a, no možda je strateški još i važniji cilj bio zauzimanje Mosulske brane. Naime, njome bi snage ISIL-a sada mogle doslovno poplaviti velik dio populacije.

Ključne riječi

Komentara 2

HR
hrfila78
12:43 05.08.2014.

ma bacit jednu malu atomsku bombicu i izbrisat ih sa karte

Avatar AlanGnjus
AlanGnjus
09:34 06.08.2014.

Isil prijeti ovo-ono! Šta će prijetiti mizerija od ljudi! iživljavaju se na nemoćnim i nenaoružanim kršćanima! Jedino to znaju i mogu! Mogli bi uskoro krenuti novi 'Križarski ratovi'

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije