Vrlo unosan biznis

ISIL trguje organima „otpadnika od pravog islama“

ISIL
28.02.2016.
u 17:44

Vađenje i međunarodna trgovina organima ubijenih u borbama ili zarobljenih "otpadnika od pravog islama" je prerasla u biznis kalifata ISIL, prenosi Španjolski list Mundo.

List je prenio svjedočenja i podatke kako Islamska države prisiljava zarobljenike da daju krv i one koje osudi na smrt prethodno u specijalno opremljenim klinikama podvrgava operacijama vađenja organa. Vađenje organa ubijenih "nevjernika" je najpre u siječnju 2015. krenulo u bolnicama u od Islamske države osvojenom velikom gradu Mosulu i to se drži u tajnosti, prenose Nezavisne.com

"A čim su stigli u Mosul, džihadisti su streljali više desetina liječnika i bolničara koji su odbili da to rade", prenosi španjolski dnevnik svjedočenja sigurnosnih službenika iz Bagdada i onih koji su uspjeli da pobjegnu iz Mosula i sad objavljuju na internet mrežama šta se tamo zaista događalo. Mundo u opširnom izvještaju iz Kaira navodi kako je osobno Abu Bakr al Bagdadi, samozvani kalifa Islamske države Sirije i Iraka, vjerskom naredbom fatvom naredio da se "zdravi organi otpadnika od vjere vade kako bi se spasavali životi pravih, pobožnih muslimana", a sve unosnija trgovina ljudskim organima se pretvorila u veoma korisni biznis i u okruženju terorističke paradržave, već i uz izvoz u druge zemlje.

Obavljene 183 operacije vađenja organa ubijenih

"U klinici Ibn Sina u Mosulu je postavljeno novo kirurško odjeljenje s najsuvremenijom tehnologijom s ciljem da se vrše operacije vađenja ljudskih organa, a pristup tom odjeljenju imaju samo strani liječnici koje je dovela Islamska država", kažu svjedoci.

Operacije su vršene i u klinikama Al Salam i Al Zahraui, a svjedoci navode da, "koliko se dosad zna, ukupno su obavljene 183 operacije vađenja organa ubijenih zarobljenika koji su prethodno temeljito pregledani u najmanje tri bolnice u Mosulu".

"Stručnjaci sudske medicine koji su pregledali tijela žrtava su utvrdili kako je 160 leševa imalo otvoren grudni koš, a sve su bili muškarci između 20 i 35 godina starosti".

Prema ovim svjedočanstvima, "većini žrtava su bile iskopane oči, koje se ne mogu presaditi, ali Islamska država to čini kako bi te pobijene zatvorenike žigosala kao špijune".

 Rodbine ubijenih zarobljenika su na fejsbuk stranicama objavile kako su na tjelima svojih usmrćenih rođaka našli velike ožiljke od operacija.

"Izvori koji su bili očevici mnogih intervencija, kažu kako se posebno opremljenim ambulantskim kolima u frižiderima izvađeni organi otpremaju dalje… u Siriju, Kurdistan i drugde", kako je to podrodbno objasnio i stručnjak za sigurnost u Bagdadu Hassem al Hassimi koji, ističe Mundo, ima dobre kanale komunikacija s ljudima unutar Islamske države. Hašimi dodaje kako je "trgovina organima veoma unosan ilegalni biznis koji u blagajne Islamske države donosi novac upravo u trenutku kad izvori financiranja džihadista isušuju" najviše zbog toga što je Islamskoj državi zbog američko-savezničkog i ruskog bombardiranja veoma otežana ilegalna trgovina naftom, čija cijena se takođe veoma urušila.

Sve ovo je, ističe Mundo, potvrdio i bitan znalac, odbjegli bivši šef sigurnosti Islamske države Abu Omar al Jazaui, koji je u intervjuu iračkoj televiziji rekao: "Sjećam se kako sam bio u jednoj velikoj bolnici u kojoj su radili strani liječnici, među kojima Egipćani, gde su stizali leševi iz kojih su vađeni organi i presađivani borcima ili su prodavani". Tumačenje fetve kalife Al Bagdadija je dao i jedan "odbor" Islamske države koji kaže da su "muslimanske bolnice prepune oboljelih od bolesti koje liječnici nisu u stanju da izliječe, kao što su boljke srca, bubrega i druge smrtno opasne nevolje".

I, kako to tvrdi, "ako su i pravnici rekli da, ako je nužno, može se jesti i ljudsko meso kako bi se izbjegla smrt, onda je još uputnije da se presađuju organi otpadnika od vjere u tijela muslimana", a "životi protivnika se mogu oduzimati potpuno nekažnjeno".


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije