Europi se bliži još jedna teroristička organizacija:

ISIL u Siriji dobiva opasnog protivnika

isil
16.05.2016.
u 16:47

Teroristička organizacija Al Kaida u Pakistanu je znatno oslabljena zbog konstantnih udara američkih snaga, zbog čega im je razvoj na tom području dosta otežan. Upravo iz toga razloga svoju budućnost vide u Siriji.

Ako je vjerovati obavještajcima iz Europe i SAD-a, deseci iskusnih militanata već su poslani u Siriju, piše New York Times.

Dužnosnici Zapada vjeruju kako je ovo vrlo važan potez za Al Kaidu, ali i potencijalna najava eskalacije sukoba s ISIS-om. Iskusni operativci dobili su zadatak stvoriti alternativno sjedište u Siriji i postaviti temelje za uspostavu emirata uz pomoć Fronta Nusre, Al-Qaidine podružnice u Siriji. Takav entitet predstavljao bi povećanu terorističku prijetnju SAD-u i Europi.

Operativci Al Kaide već godinama žele poduprijeti Front Nusre, a pakistanski vođa te terorističke organizacije Ayman al-Zahwari u Siriju je poslao i misterioznu ćeliju Khorasan za koju američki dužnosnici tvrde da je planirala napade na Zapadu.

Približavanje terorista Europi

Uspostavljanje sjedišta u Siriji Al Kaidu bi približilo Europi, a tako bi imali i logističku potporu iz Iraka, Turske, Jordana i Libanona. Poziv Zawahrija da se uz pomoć Nusra Fronte stvori emirat nije naišla na odobravanje nekih od vođa te sirijske ispostave. Oni pak smatraju da nije pravo vrijeme za takav potez.

Charles Lister iz Instituta za Blisku istok kazao je kako bi uspostava ovog emirata imala veliki pozitivni utjecaj za sve organizacije diljem svijeta koje su povezane s Al-Qaidom.

"Al Kaida bi se predstavila kao pametni, metodički i uporni džihadistički pokret koji je, za razliku od Islamske države, usvojio strategiju usklađenu sa sunitskim muslimanima koji nisu praktični vjernici", kaže Lister za Foreign Policy.

Mnogi smatraju kako je Islamska država u potisnula Al Kaidu u globalnoj džihadističkoj hijerarhiji. Islamska država ima između 19 i 25 tisuća boraca na području Iraka i Sirije, dok Front Nusra broji između 5 i 10 tisuća militanata u Siriji. Emirat bi se razlikovao u tome što oni ne bi tvrdili da su vlada za sve muslimane na svijetu.

Obavještajci Zapada najviše su se fokusirali na Saifa al-Adla, starijeg člana vladajućeg tijela Al Kaide, koji je nadgledao organizaciju netom nakon likvidacije Osame bin Ladena. Nitko ne zna nalazi li se on u Siriji, Sjevernoj Africi ili negdje drugdje.

Za njegovu glavu Amerikanci nude pet milijuna dolara. Nalazio se u zatvoru u Iranu, no početkom prošle godine oslobođen je kao dio tajne razmjene s Al-Qaidinom podružnicom u Jemenu koja je držala iranskog diplomata Nour Ahmad Nikbakhta.

Zajedno s al-Adlom pušteni su i Abdul Khayr al-Misiri koji je prije vodio vijeće za vanjske odnose, Abul Qassam, zamjenik Abu Musab al-Zarqawija koji je kasnije postao osnivač grupe koja je postala Islamska država. Pušteni su i Sari Shibab, operativac iz Jordana i Abu Mohamed al-Misri, Egipćanin koji je pomagao u organizaciji velikih terorističkih napada 11. rujna 2011. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije