Prvi rezultati

ISTRAŽITELJI: EVO ŠTO JE OTKRIVENO U WUHANU

wuhan
09.02.2021.
u 13:25

Krajnje je nevjerojatno da je koronavirus krenuo nakon incidenta u laboratoriju u Kini, poručili su istražitelji koji u Kini pokušavaju rasvijetliti porijeklo koronavirusa, javlja Sky News.

Istražitelju vjeruju da je najvjerojatniji uzrok prvotnog izbijanja zaraze virus koji je "skočio" sa životinje na čovjeka.

To znači da se buduće istrage neće fokusirati na laboratorijski incident kao mogući uzrok izbijanja zaraze koronavirusom.

Međunarodni tim znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije koji radi s kineskim stručnjacima već neko vrijeme pokušava otkriti kako je krenula pandemija koronavirusa.

Tim istražitelja je posjetio ključne lokacije u Wuhanu, kineskom gradu u kojem su prijavljeni prvi slučajevi zaraze, gdje su razgovarali s pacijentima, zdravstvenim djelatnicima i kineskim znanstvenicima.

Dokazi su dosad sugerirali da je koronavirus "skočio" sa životinja na ljude, a tim istražitelja na čelu s Peterom Benom Embarekom, WHO-ovim stručnjakom za sigurnost hrane i životinjske bolesti, danas je na press konferenciji poručio da još uvijek nisu sigurni o kojoj vrsti životinja se radilo i gdje se to točno dogodilo.

Znanstvenici su također otkrili da je koronavirus možda cirkulirao u regijama oko Wuhana prije prvog prijavljenog slučaja zaraze, javlja Sky News.

Podaci koji nisu objavljeni sugeriraju da je virus SARS-CoV-2 nađen nekoliko tjedana prije nego što su u Wuhanu prijavljeni prvi slučajevi, rekao je šef stručnog panela kineskog Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva za covid-19.

No dodao je kako nema dokaza da se covid-19 širio u Wuhanu prije prosinca 2019., kad su prijavljeni prvi slučajevi zaraze.

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da nema dokaza o "velikim žarištima" prije prosinca 2019. u Wuhanu ili bilo gdje drugdje, prenosi Index.hr.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) posjetili su prije šest dana istraživački centar u kineskom gradu Wuhanu u sklopu istraživanja o podrijetlu pandemije koronavirusa.

Upravo je Wuhan bio mjesto na kojem se najprije rodila teorija o prelasku koronavirusa sa životinja na ljude, iako je Kina to osporila. Uskoro se virus proširio diljem Kine, a onda i cijelog svijeta. 

Posjet Svjetske zdravstvene organizacije Institutu za virologiju u Wuhanu (WIV) smatra se vrhuncem istraživanja o podrijetlu koronavirusa. 

Laboratorij WIV-a vodeća je institucija pod Kineskom akademijom znanosti i provodi istraživanje o koronavirusima u šišmiša, za koje se sumnja da su izvor pandemije.

Osnovan 1956. godine, WIV je dom prvog kineskog laboratorija za biološku sigurnost u kojem znanstvenici proučavaju patogene - bakterije, viruse i druge mikroorganizme koji mogu uzrokovati razne bolesti. Laboratorij slijedi stroge međunarodne standarde.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije