Rim

Italija će primiti 125 migranata koji će biti preseljeni u druge EU države

migranti
ilustracija
24.09.2020.
u 21:19

Italija je u četvrtak najavila da će dopustiti iskrcavanje 125 migranata koji su gotovo tjedan dana na njemačkom humanitarnom brodu, a potom će ih relocirati u druge dijelove Europe.

Zahtjev broda Alan Kurdi za iskrcavanjem putnika je odobren te je "započela europska procedura premještaja", objavilo je talijansko ministarstvo unutarnjih poslova.

"Osamdeset posto spašenih migranata bit će preseljeno u druge europske države", dodala je ta institucija.

Ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese kasnije je tijekom parlamentarnog saslušanja potvrdila da će 25 migranata ostati u Italiji.

Sea-Eye, humanitarna organizacija koja upravlja brodom Alan Kurdi, nazvanom po trogodišnjem kurdskom dječaku koji se 2015. utopio na Mediteranu, objavila je da će se migranti iskrcati u Olbiji, a da će brod u tu luku na zapadu Sardinije stići rano u petak.

Ranije su, prema tvrdnjama organizacije, Malta, Italija i Njemačka odbile preuzeti odgovornost za migrante.

Sea-Eye je priopćio kako na plovilu "nema ozbiljnih problema ni sukoba", no da je na njemu više od 50 maloljetnika, od kojih su mnogi bez pratnje ili su mala djeca.

Alan Kurdi je u subotu spasio 133 ljudi u međunarodnim vodama kod Libije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?