SAUDIJSKI PRINC:

'Izraelci imaju pravo na svoju državu, a Hamnei je kao Hitler'

03.04.2018.
u 09:47

"Mislim da svaki narod, gdje god bio, ima pravo mirno živjeti u svojoj državi. Mislim da Palestinci i Izraelci imaju pravo na svoju zemlju"

Izraelci, kao i Palestinci, imaju "pravo" na svoju državu, ocijenio je saudijski prijestolonasljednik u izjavi koja je novi znak približavanja Izraelu. 

U razgovoru koji je u ponedjeljak objavio američki časopis The Atlantic i koji je upriličen u prigodi njegova poduljeg putovanja po Sjedinjenim Državama koje još nije završeno, Muhamed bin Salman ističe da nema "nikakvih vjerskih primjedaba" na postojanje izraelske države. Odgovarajući na pitanje misli li da židovski narod ima pravo na nacionalnu državu barem na dijelu zemlje svojih predaka, rekao je: "Mislim da svaki narod, gdje god bio, ima pravo mirno živjeti u svojoj državi. Mislim da Palestinci i Izraelci imaju pravo na svoju zemlju", uzvratio je "MBS", novi prvi čovjek Rijada, u tom razgovoru upriličenom prije najnovijih napetosti u Pojasu Gaze. "No moramo imati mirovni ugovor kako bismo svima zajamčili stabilnost i imali normalne odnose", dodao je, u času kada bi administracija Donalda Trumpa trebala iznijeti svoj plan političkog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

Tridesetdvogodišnji princ kaže da je jedino "vjersko pitanje" koje muči Saudijce sudbina Platoa džamija u istočnom Jeruzalemu koji je Izrael anektirao i "palestinska prava". "Naša zemlja nema problema sa židovima", istaknuo je princ koji želi modernizirati moharhiju. Čini se da se sunitska monarhija sve više približava Izraelu, napose zahvaljujući tome što imaju zajedničkog neprijatelja u regiji, šijitski Iran. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pak nedavno rekao za svoju zemlju da je "nužan saveznik" arapskih zemalja koje se ne slažu s Teheranom. Bijela kuća računa na približavanje Izraela i Saudijaca kako bi promijenila odnose u regiji, u času kada palestinski čelnici više ne žele Amerikance za posrednike u mirovnim pregovorima nakon Trumpova priznanja Jeruzalema izraelskom prijestolnicom. "Izrael je velika ekonomija" s "ubrzanim rastom" i "naravno da imamo puno zajedničkih interesa s Izraelom", rekao je Mohamed bin Salman ponovo kritizirajući iranskog čelnika, vrhovnog vođu Alija Hamneja čije je teritorijalne težnje usporedio s onima Adolfa Hitlera u vrijeme nacizma. "U usporedbi s iranskim vrhovnim vođom, Hitler se čini nježan", rekao je. "Hitler je htio osvojiti Europu", a "vrhovni vođa želi osvojiti svijet", rekao je.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije