"lov na vještice"

Izraelski premijer Netanyahu na suđenju zbog korupcije

24.05.2020.
u 12:13

Suđenje za korupciju Benjaminu Netanyahuu počinje danas na sudu u Jerusalemu, na kojemu će postati prvi aktualni izraelski premijer koji se suočava s kaznenim progonom, u slučaju koji je on nazvao političkim lovom na vještice.

Od Netanyahua se traži da se pojavi na ročištu u oblasnom sudu u Jerusalemu, tjedan dana nakon što je položio zakletvu na peti mandat kao čelnik vlade nacionalnog jedinstva, čime je okončan politički ćorsokak duži od godinu dana nastao nakon troje izbora koji su završeni bez jasnog pobjednika.

On je optužen u studenome prošle godine za mito, prevaru i kršenje povjerenja u tri slučaja koji uključuju primanje poklona od njegovih prijatelja milijunaša i navodnog pružanja regulatornih usluga medijskim tajkunima u zamjenu za povoljno izvještavanje o njemu.

Netanyahu, koji predvodi desničarsku stranku Likud, kritiirao je sudski proces protiv njega kao ljevičarski lov na vještice koji ima za cilj svrgnuti popularnog desničarskog čelnika.

Kao premijer, Netanyahu nema zakonsku obvezu podnijeti ostavku, i izjavio je da sudski proces neće utjecati na njegovu sposobnost da obavlja svoj posao.

Tročlano sudsko vijeće bavit će se njegovim slučajem. Ono je u srijedu odbilo njegov zahtijev da ne bude prisutan na uvodnom ročištu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije