COVID-19 U SVIJETU

Izvanredno stanje u dijelovima Srbije: Raste broj zaraženih, bolnice se pune, umrlo još 6 ljudi

07.07.2020.
u 14:47

U vezi s mogućnosti da se Hrvatska zbog povećanja broja zaraženih nađe na slovenskoj "crvenoj" listi, kao epidemiološki nesigurna država za dolazak iz koje bi bila potrebna obvezujuća karantena, Kacin je kazao da se to neće dogoditi "preko noći". Bude li tako, slovenski turisti unaprijed će biti pravodobno obaviješteni.

Od početka pandemije u svijetu je potvrđeno više od 11,7 milijuna slučajeva COVID-19, a više od pola milijuna zaraženih je preminulo. Trenutačno je aktivno oko 4,4 milijuna slučajeva. Iz dana u dan u brojnim zemljama ponovno raste broj novozaraženih.

14:09 -  S 23 nova slučaja zaraze koronavirusom koji su zabilježeni u zadnja 24 sata epidemiološko stanje u Sloveniji se opasno pogoršalo te se zemlja približila manje sigurnim odredištima, ocjena je slovenskih epidemiologa i vlade. Kako je istaknuto na konferenciji za medije u Ljubljani, zemlja se sada, prema kriterijima i standardima koje je sama postavila, približila pragu epidemiološki manje sigurnih destinacija. Slovenija s novim podacima ima 9,85 novih zaraza na 100.000 stanovnika, kumulativno u zadnjih 14 dana, kazao je na konferenciji za novinare Mario Fafangel, epidemiolog iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ), dodavši da bi već sutra mogao biti prijeđen prag od 10 zaraza na 100.000 stanovnika, koji je u Sloveniji postavljen kao kriterij za uvrštenje drugih država na "žutu" listu manje sigurnih.

12:52 - Prema posljednjem presjeku, u Srbiji je zabilježeno 289 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je još 6 osoba. Za posljednja 24 sata testirane su još 7.872 osobe. Izvanredna situacija je u 18 općina i gradova, javlja RTS.

12:12 U posljednja 24 sata u Pekingu nije zabilježen niti jedan novi slučaj COVID-19, prvi puta nakon ponovnog razbuktavanja epidemije prošlog mjeseca kada su opet oživjele bojazni od drugog vala zaraze koronavirusom.

10:23 – Izvanredno stanje proglašeno je u 17 gradova i općina u Srbiji, javljaju srbijanski mediji. Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je stavljanje cijelog grada u karantenu ako se situacija pogorša.

10:12 – U Sloveniji je u posljednja 24 sata povećan broj novih zaraza koronavirusom te je zabilježeno 19 novih slučajeva, kazao je u utorak ujutro za Slovensku televiziju glasnogovornik vlade Jelko Kacin kazavši također da se svakodnevno prati stanje u Hrvatskoj te da nema razloga za optimizam. Broj novih zaraza u posljednje je vrijeme skoro "dramatičan", stanje je "ozbiljno", kazao je Kacin, dodavši da se pojavljuju "nova žarišta", ali da je, za razliku od prvog vala epidemije, sada među novoinficiranima najviše mlađih ljudi s lakšim simptomima bolesti ili bez njih. No, ključno je da se infekcija ne prenese u domove za starije i na stariju populaciju, upozorio je. Odgovarajući na pitanja gledatelja, Kacin je komentirao i stanje u Hrvatskoj, s obzirom na veći broj turista iz Slovenije koji sada u Hrvatskoj borave na odmoru. U vezi s mogućnosti da se Hrvatska zbog povećanja broja zaraženih nađe na slovenskoj "crvenoj" listi, kao epidemiološki nesigurna država za dolazak iz koje bi bila potrebna obvezujuća karantena, Kacin je kazao da se to neće dogoditi "preko noći". Bude li tako, slovenski turisti unaprijed će biti pravodobno obaviješteni. Kacin smatra da porast novih zaraza u Hrvatskoj ne daje razloga za optimizam. "Naši epidemiolozi s hrvatskim su kolegama u svakodnevnom kontaktu. Oni teško kontroliraju situaciju. Svaki dan pojavljuju se nova žarišta", kazao je Kacin dodavši kako se očekuje da će u Hrvatskoj zaraza i dalje rasti.

10:05 – Velika španjolska znanstvena studija pokazuje da je "kolektivni imunitet" na koronavirus daleko od trenutačne realnosti te da će mjere fizičke distance ostati najbolji pristup borbi s pandemijom. Samo pet posto od 61 tisuće sudionika istraživanja razvilo je antitijela na koronavirus, pokazuje istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Lancet, koje je dijelom financiralo španjolsko ministarstvo zdravstva.  "Trenutačno je imunitet krda teško postići bez prihvaćanja kolateralne štete, odnosno brojnih smrtnih slučajeva u rizičnoj populaciji i bez preopterećenja zdravstvenih sustava", navode istraživači.

10:00 – Više od pet milijuna stanovnika australske države Victorije ponovno će biti u karanteni, odredile su u utorak lokalne vlasti, zbog visokih brojki novih slučajeva zaraze koronavirusom. Karantena stupa na snagu u ponoć s utorka na srijedu, trajat će najmanje šest tjedana, a obuhvatit će glavni grad države Victorije Melbourne i Mitchell Shire sjeverno od grada, odnosno oko pet milijuna ljudi, rekao je guverner države Victoria  Daniel Andrews. Nekoliko tjedana nakon što je počelo postupno otvaranje, stanovnici tih područja moći će napuštati domove samo zbog neodgodivih razloga, poput odlaska na posao, liječniku, radi vježbanja ili odlaska u trgovinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije