sigurnosna pitanja

J. Koreja i SAD održavaju obrambene razgovore usred pomirljivih signala iz S. Koreje

27.09.2021.
u 08:32

Južna Koreja i SAD trebaju u ponedjeljak započeti dvodnevne obrambene razgovore u Seulu koji se održavaju dva puta godišnje kako bi države razgovarale o regionalnoj sigurnosnoj situaciji i neriješenim pitanjima savezništva, priopćilo je korejsko ministarstvo obrane.

Tijekom dvadesetog Integriranog obrambenog dijaloga Koreje i SAD-a (KIDD), dvije strane planiraju razgovarati o "glavnim neriješenim sigurnosnim pitanjima", poput procjene sigurnosne situacije na korejskom poluotoku i koordinacije politike o Sjevernoj Koreji, navodi ministarstvo.

Sastanak dolazi dva dana nakon što je sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, Kim Yo-jong, rekla kako bi Sjeverna Koreja mogla proglasiti formalni kraj Korejskog rata 1950.- 1953. kako je predložila Južna Koreja, pa čak i razgovarati o međukorejskom summitu ako Seul odbaci ono što je nazvala "neprijateljskom politikom" protiv Pjongjanga. 

Ranije u petak, glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je kako SAD "nemaju neprijateljske namjere" prema sjeveru, pozivajući Pjongjang da odgovori na njegove pozive na dijalog. 

Tijekom ovotjednog sastanka na stolu će biti i prijelaz ratne operativne kontrole (OPCON) južnokorejskih trupa iz Washingtona u Seul, temeljen na uvjetima, te načini jačanja obrambene suradnje između dviju zemalja, priopćilo je ministarstvo.

Zamjenik ministra obrane J. Koreje Kim Man-ki i zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD-a za istočnu Aziju Siddharth Mohandas predstavljat će te dvije strane.

Pokrenut 2011., KIDD predstavlja opsežan obrambeni forum između Seula i Washingtona koji se obično sastaje dva puta godišnje. Posljednja sjednica održana je u svibnju u Washingtonu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?