TERITORIJALNE PRETENZIJE

Janša potvrdio: Doista je 1991. postojala ideja da Slovenija okupira Istru do Mirne! ‘Kučan nije dao...‘

23.01.2021.
u 19:17

Ciril Zlobec zbog takvog prijedloga dobio je "histerični napad", a Kučan "nije ni dao na glasanje prijedlog", tvrdi Janša

Prvi predsjednik Državnog zbora (parlamenta) neovisne Slovenije te "otac prvog slovenskog ustava" France Bučar, nedugo nakon početka rata u Sloveniji u srpnju 1991. godine predlagao je da Slovenija zauzme Istru, i to sve do rijeke Mirne, podsjetio je na to, ponovno slovenski sociolog Peter Jambrek, jedan od autora slovenskog nacionalnog programa (Prispevki za slovenski nacionalni program) objavljenog u siječnju 1987. godine u ljubljanskoj Novoj reviji, u svom osvrtu na lik i djelo tog značajnog slovenskog političara na portalu magazina Časnik.

Jambrek se tako prisjeća u svom osvrtu Bučara i priče poznatog slovenskog filozofa Valentina Tine Hribara, inače supruga Spomenke Hribar, koji su također sudjelovali u radu na slovenskom nacionalnom programu. "Bučar je bio veliki zagovornik suradnje s Hrvatskom", piše na portalu casnik.si, "zato je bio vrlo razočaran kad je Hrvatska u lipnju 1991. godine ostavila Sloveniju na cjedilu i omogućila jedinicama JNA da napadnu Sloveniju s hrvatskog teritorija".

Prema sjećanju Tine Hribara, Bučar je nedugo nakon napada JNA i početka desetodnevnog rata predlagao da Slovenija zauzme Istru, sve do rijeke Mirne. No, u tome su ga zaustavili Janez Janša i Igor Bavčar, piše Časnik.

No, sadašnji slovenski premijer Janez Janša na svom je Twitteru ovih dana upotpunio Hribarovo sjećanje, kazavši da je Bučar zapravo samo "podržao prijedlog koji je predložio netko drugi" te da je tadašnji član slovenskog predsjedništva, poznati pjesnik Ciril Zlobec, zbog takvog prijedloga dobio "histerični napad", a tadašnji predsjednik Slovenije Milan Kučan "nije ni dao na glasanje Bučarov prijedlog".

Tako sada Janša na neki način ekskulpira Bučara bez suvišnih rasprava, kao autora suludog prijedloga koji je u tim turbulentnim vremenima mogao izazvati dodatne komplikacije, ali ne imenuje onoga "dugog" koji je predložio "okupaciju Istre".

Podsjetimo, Igor Bavčar bio je tada ministar unutarnjih poslova, da bi 2016. godine zbog financijskih malverzacija u aferi Istrabenz bio osuđen na pet godina zatvora, dok je Janez Janša, tada u ratu 1991. godine, bio ministar obrane. Podsjetimo da je Bučar znao govoriti kako Istra nikada u povijesti nije bila "dio hrvatskog teritorija".

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?