ZANIMLJIV SLUČAJ

Je li djevojka koja je ohrabrivala svojeg dečka na samoubojstvo uistinu zaslužila zatvor?

Getty Images
07.02.2019.
u 10:20

Djevojka koja je poticala svojeg dečka na samoubojstvo putem poruka, zakonski je odgovorna za njegovu smrt, presudio je sudac

Djevojka koja je poticala svojeg dečka na samoubojstvo putem poruka, zakonski je odgovorna za njegovu smrt, presudio je sudac. Vrhovni sud jednoglasno je ove srijede odlučio da su akcije Michelle Carter uzrokovale da Conrad Roy III umre u kamionu na napuštenom parkiralištu punom otrovnog plina prije gotovo pet godina.

U srpnju 2014. Roy se borio s depresijom te je blokirao ispušne plinove svojeg kamiona kako bi umro od trovanja ugljičnim monoksidom, prenosi Metro. 

Na trenutak je izašao iz vozila i kontaktirao svoju djevojku, izrazivši sumnju, ali Carter, koja je u to vrijeme imala 17 godina, potaknula ga je na to.

-Nakon što ga je uvjerila da se vrati u kamion s ugljičnim monoksidom, nije mu ništa pomogla: nije zatražila pomoć niti mu rekla da izađe iz kamiona dok ga je slušala kako se guši i umire- napisao je sudac u srijedu. 

Jedna od njezinih poruka bila je 'Konačno ćeš biti sretan na nebu. Nema više boli. U redu je biti uplašen i to je normalno'.

Carter, koja sada ima 22 godine, osuđena je na 15 mjeseci zatvora, ali je trenutno na slobodi dok provodi svoje žalbe. Sudac ističe da je Carter imala dužnost pozvati policiju ili Royjevu obitelj ako je znala da se planira ubiti. 

Njezin odvjetnik iskazao je kako ona ne može biti osuđena samo zbog svojih riječi, ističući kako nije bila s njim kad se ubio, niti mu je pružila sredstva da to učini. Dodao je da u slučaju da je djevojka reagirala i pozvala pomoć, upitno je koliko bi to promijenilo situaciju jer nije ni znala gdje je bio parkiran njegov kamion.

Svi možemo vidjeti iz poruka da Michelle Carter nije prisilila Conrada Roya da se ubije- kazao je Daniel Marx, njezin odvjetnik. No porota je odbila njegove iskaze jer smatra da je Carter dodatno potaknula Royeve 'dobro poznate slabosti, strahove, tjeskobe i obećanja', te 'mentalno bolesnu, ranjivu' volju mladića za životom. 

-Mi stoga ne kažnjavamo same riječi kao takve, nego njihovu nepromišljenost i bezobzirnost- kazao je sudac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?