Moskva

Jedinstvena Rusija vodi na izborima, prijavljene neapravilnosti

20.09.2021.
u 10:03

Ruska vladajuća partija Jedinstvena Rusija, koju podržava Kremlj, na putu je da ostvari uvjerljivu pobjedu na izborima za Donji dom parlamenta, poslije trodnevnog glasovanja koje su obilježile nepravilnosti i navodi o namještanju izbora, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Središnje izborno povjerenstvo saopćilo je u ponedjeljak da je, na osnovu skoro 64 posto prebrojanih glasova, Jedinstvena Rusija, koja snažno podržava predsjednika Vladimira Putina, dobila skoro 48 posto glasova.

Slijede Komunistička partija s oko 21 posto i nacionalistička Liberalno demokratska partija s oko osam posto. Partija Pravedna Rusija osvojila je oko 7,5, a novoosnovana stranka Novi ljudi šest posto glasova.

Na izborima nije bilo značajnijeg prisustva oporbe pošto su organizacije povezane sa zatvorenim Aleksejem Navaljnim, najsnažnijim kritičarem Kremlja, proglašene ekstremističkim, čime je praktično svakom povezanom s njegovom političkom mrežom zabranjeno da se kandidira.

Rezultati elektronskog glasovanja preko interneta u Moskvi još nisu objavljeni.

Jedan od suradnika uhićenog oporbenjaka Alekseja Navaljnog, Leonid Volkov, sugerirao je da vlasti planiraju da manipulirati glasovima preko interneta, posebno u liberalnijim gradovima kao što su Moskva i Sankt Peterburg.

Zbog sustava glasovanja, zasad nije jasno kako će se rezultati pretočiti u raspodelu mjesta u novom sazivu Dume.

Polovina od 450 mjesta se dodeljuje prema glasovanju za partijske liste, dok se druga polovina bira po većinskom sustavu. Izborni zvaničnici su rekli da prvi rezultati sugeriraju da kandidati Jedinstvene Rusije vode u 193 takvih pojedinačnih trka.

Jedinstvena Rusija, koja trenutno ima 334 od 450 poslanika u Dumi, nastoji zadržati supervećinu koja omogućava promjenu ustava. Ta stranka je, međutim, duboko nepopularna i istraživanja neovisnih anketara pokazala su da je njen rejting najniži u posljednja dva desetljeća od kada je osnovana.

Na posljednjem nacionalnom glasovanju 2016. godine, Jedinstvena Rusija osvojila je nešto više od 54 posto glasova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?