Jedna od evakuiranih: U Gazi je poginula Hrvatica, nije se javila

Gaza
YASSER QUDIH/XINHUA
03.11.2023.
u 19:32

Službenu potvrdu o stradanju hrvatske državljanke u Pojasu Gaze je u ovom trenu teško dobiti zbog kaotičnog stanja koje tamo vlada

U Pojasu Gaze navodno je poginula ženska osoba koja ima hrvatsko državljanstvo. Jedina informacija o toj osobi, kao i to da je stradala, došla je od jedne od državljanki Hrvatske koje su jučer evakuirane iz Gaze u Egipat, doznajemo. Ta je evakuirana hrvatska državljanka rekla kako poznaje tu ženu te da su ona, njezin suprug te suprugova obitelj poginuli.

Suprug, kao i njegova obitelj nemaju hrvatsko državljanstvo. Ta se ženska osoba nije od početka sukoba javila hrvatskim vlastima za pomoć, niti je zatražila da je evakuiraju iz Gaze i za nju se doznalo tek sada od evakuirane Hrvatice. Službenu potvrdu o stradanju hrvatske državljanke u Pojasu Gaze je u ovom trenu teško dobiti zbog kaotičnog stanja koje tamo vlada.

Države EU rade zajedno - održavaju se sastanci koordinacije na razini EU gdje predstavnici konzularnih službi i službi civilne zaštite država članica EU, Europske službe za vanjsko djelovanje, Glavne uprave za europsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći te Europska delegacija u Kairu izmjenjuju informacije i dogovaraju o tome kako, primjerice, koordinirati prijevoz ljudi unutar Gaze, a i surađuje se s Crvenim križem.

O smrti osobe hrvatskog državljanstva prvi je govorio ministar Gordan Grlić Radman koji je objasnio kako se službena potvrda još čeka. Grlić Radman je kazao da su svi „Hrvati koji su tražili evakuaciju odnosno repatrijaciju zbrinuti” te su od četvrtka na „sigurnom u Kairu”.  Zasad nema informacija da još netko želi napustiti Pojas Gaze, no veleposlanstvo u egipatskoj prijestolnici rade na tome da se to potvrdi. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?