Američki predsjednik

Joe Biden sterlovito mijenja i unutranju i vanjsku politiku

joe biden
Reuters/Pixsell
22.01.2021.
u 21:04

Američki predsjednik Joe Biden strelovito mijenja unutarnju i vanjsku politiku. Osim deset uredbi za jačanje borbe protiv koronavirusa, potpisao je i uredbu o produljenju sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja. Uz upute o normalizaciji odnosa s Rusijom i Kinom, posebne ovlasti Biden je dao obavještajnoj zajednici u rješavanju niza afera nastalih tijekom mandata Donalda Trumpa.

Procijenivši da bi broj umrlih idući mjesec mogao dosegnuti 500 tisuća, Biden je upozorio da će stanje i dalje biti veoma teško prije nego što postane bolje.

- 400 tisuća Amerikanaca je umrlo. Više ih je umrlo u pandemiji nego u Drugom svjetskom ratu. Ovo je sada ratni pothvat, izjavio je Joe Biden, predsjednik SAD-a, javlja HRT

Potpisao je i uredbu prema kojoj će svi putnici koji avionom putuju u SAD prije leta morati imati negativan test te nakon dolaska ići u karantenu. Sva putovanja između SAD-a, Kanade i Meksika, koja nisu nužna, zabranjena su do 21. veljače.

- Naš plan je agresivan, siguran i učinkovit. Kampanja cijepljenja mora biti cjelovita i uspješna. Cilj je u prvih sto dana mojeg predsjedanja osigurati sto milijuna doza cjepiva za naše građane, dodao je Biden.

Osim rješavanja unutarnjih gorućih pitanja, Biden strelovito mijenja i vanjsku politiku. Nova američka administracija predložila je Rusiji petogodišnje produljenje sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja, takozvani  "new START". Kremlj je spremno uzvratio.

- Naravno da pozdravljamo želju za nastavkom primjene ugovora, ali ponavljam, sve ovisi o detaljima. Neki su novi prijedlozi dobrodošli, dok su neki za nas potpuno neprihvatljivi, rekao je glasnogovornik Kremlj,a Dmitrij Peskov.

O budućoj suradnji s Kinom, tvrde u Bijelj kući, novi američki predsjednik konkretno će govoriti tek nakon razgovora s partnerima i saveznicima. U međuvremenu, službeni Peking, koji je jučer uputio prigovor jer su na inauguraciji bili predstavnici Tajvana, zemlje koju Kina ne priznaje, danas ipak šalje pomirljive poruke.

- Vjerujem da ćemo imati mudrosti slušati i poštovati jedni druge te da ćemo sve probleme rješavati u duhu dobre volje, kaže Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Nove zadatke Biden je dao i američkoj obavještajnoj zajednici. Zatražio je potpunu temeljitu istragu hakiranja Solar Windsa, miješanja Rusije u izbore 2020., rusku uporabu kemijskog oružja protiv oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog i navodno plaćanje napada na američke vojnike u Afganistanu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije