Britanski premijer

Johnson: Počnimo liječiti rane od Brexita

Boris Johnson
13.12.2019.
u 18:41

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je na jedinstvo nacije i prevladavanje podjela zbog Brexita nekoliko sati nakon što su mu birači dali golemo povjerenje da do kraja siječnja provede razlaz s Europskom unijom. 

Jedan od najvećih zagovornika Brexita na referendumu 2016., Johnson je kampanju vodio pod sloganom "Provedimo Brexit", obećavši da će izvesti zemlju iz slijepe ulice i više ulagati u zdravstvo, školstvo i policiju.

Najteži izborni poraz laburista od 1935. godine

Rezultati iz 650 izbornih okruga pokazuju da je njegova Konzervativna stranka do nogu potukla laburiste osvojivši 365 mandata u odnosu na 203 mandata laburista, što je najveći izborni uspjeh konzervativaca od 1987.

"Pozivam sve, ma kojoj strani pripadali, da nakon 3,5 godina i nakon neplodne rasprave zatvorimo to poglavlje i počnemo liječiti rane", poručio je Johnson pred Downing Streetom, uredom premijera.

"Znam da nakon pet tjedana kampanje ova zemlja zaslužuje odmor od svađa, odmor od politike i trajni odmor od rasprava o Brexitu", dodao je.

Laburisti su pretrpjeli najteži izborni poraz od 1935.

Premoćna pobjeda

Johnsonova premoćna pobjeda konačni je poraz protivnika Brexita koji su parlamentarnim smicalicama pokušali spriječiti provedbu referenduma 2016. i pokrenuli najveće prosvjede u nedavnoj britanskoj povijesti.

Premijer se izravno obratio protivnicima Brexita.

"Želim se obratiti i onima koji nisu glasali za nas, za mene i koji su željeli i vjerojatno još uvijek žele ostati u EU", rekao je.

"Morate znati da mi u ovoj konzervativnoj vladi nećemo nikada ignorirati vašu volju i vaše pozitivne osjećaje prema europskim narodima", istaknuo je Johnson.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?