premijer Velike Britanije

Johnson za očuvanje "snage i čarolije" Ujedinjene Kraljevine

Boris Johnson
10.08.2020.
u 16:58

Premijer Boris Johnson u ponedjeljak je upozorio da će Velika Britanija biti slabija ukoliko se raskine unija koja okuplja četiri nacije, što je najnovija izjava o njegovom protivljenju sve glasnijim pozivima za neovisnost Škotske.

Nesuglasice između četiriju britanskih konstitutivnih nacija, Škotske, Walesa, Sjeverne Irske i Engleske, oko upravljanja pandemijom koronavirusa naštetile su odnosima koji su ionako već bili narušeni zbog brexita.

To se posebice odnosi na Škotsku koja je glasala protiv izlaska iz EU-a. Najnovije ankete pokazuju da potpora za neovisnost Škotske tek neznatno prevaže nad potporom 300-godišnjoj uniji s Engleskom.

"Unija Ujedinjene Kraljevine je za mene najveće političko partnerstvo koje je svijet ikada vidio. Bilo bi šteta izgubiti tu snagu, tu čaroliju naše unije", rekao je Johnson.

Na referendumu 2014., 55 posto Škota je glasalo za ostanak u uniji, a 45 posto za neovisnost, no Škotska nacionalna stranka (SNP), koja vlada tom poluautonomnom regijom, želi ponavljanje referenduma.

Johnson i ostali visokorangirani dužnosnici i ministri, veliki zagovornici unije, zadnjih su tjedana u Škotskoj naveliko raspravljali o snazi i dobrobiti tog odnosa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije