Erdoğan naložio

Još jedna povijesna crkva bit će pretvorena u džamiju

choramuseum.com
21.08.2020.
u 21:48

Turski predsjednik naložio je 21. kolovoza da se 700-godišnja crkva Hora ili crkva Krista Spasitelja u polju – trenutno Kariye muzej, pretvori u potpuno funkcionalnu džamiju

Mjesec dana nakon što je nekadašnja katedrala Aja Sofija pretvorena iz muzeja u džamiju, još jedna istanbulska crkva-muzej, poznata po svojim izvrsnim bizantskim mozaicima, proći će kroz istu „transformaciju“.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, naložio je 21. kolovoza da se 700-godišnja crkva Hora ili crkva Krista Spasitelja u polju – trenutno Kariye muzej, pretvori u potpuno funkcionalnu džamiju, piše Nedjelja.ba. 

Povijest ove bogomolje zrcali se poput nekadašnje bizantske katedrale Aje Sofije. Naime, crkva Hora je grčka pravoslavna crkva iz 4. stoljeća, koja je po originalnoj strukturi bila dijelom samostana u bizantskom Konstantinopolu. U sadašnjem obliku postoji od ranog 14. stoljeća, te je iznimno vrijedna zbog svojih majstorskih mozaika i freski.

Nakon što su Turci osvojili Istanbul 1453., crkva je uzeta kao mjesto za muslimanska bogoslužja, te su zidne slike i mozaici prekriveni bojom i vapnom. Kako javlja CNA, sekularna Turska je 1945. građevinu proglasila nacionalnim spomenikom, te je podvrgnuta opsežnim restauratorskim i konzervatorskim radovima prije nego što je otvorena kao muzej 1958. Poput Aje Sofije i ona je pod UNESCO-vom zaštitom svjetske baštine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije