Migracijska kriza

Juncker: Nema alternative dobroj i mudroj suradnji s Turskom

Jean-Claude Juncker
19.02.2016.
u 10:15

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je najavio je održavanje “specijalnog susreta” s Turskom početkom ožujka, nakon što je ponovio važnost zajedničke akcije s Ankarom na zaustavljanju migracijske krize u EU. Izjava Donalda Tuska je data u tijeku šestosatnih razgovora, od sinoć do jutros, posvećenih migracijskoj krizi na europskom summitu u Bruxellesu.

“Prije ovog sastanka bilo je onih koji su sumnjali u potrebu rješavanja problema s izbjegličkom krizom zajedno s Turskom (...) Tvrdili smo da nema alternative dobroj, inteligentnoj i mudroj saradnji s Turskom”, naglasio je  predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Pitanje je primjena “akcijskog plana” zaključenog u listopadu između Turske i EU, s ciljem zaustavljanja protoka imigranata iz Turske prema Grčkoj, bilo u poboljšanju nadgledanja granica ili upućivanja izbjeglica.

Šefovi 28 država i vlada su ponovo “jednoglasno potvrdili da pristup mora biti europski i da se jednonacionalni ne preporučuju”, rekao je Jean -Claude Juncker, prenosi Fena.

Dva lidera nisu spomenula Austriju. Međutim, odluka Beča da nametne svakodnevne kvote za ulazak na njen teritorij azilantima i imigrantima u tranzitu “iznenadila je” neke zemlje, posebno one koje se nalaze na migracijskoj ruti na Balkanu”, prema njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

“Austrijska odluka naglašava hitnost ka uspjehu”, rekla je Angela Merkel. Njezin austrijski kolega Werner Faymann je prihvatio zaključke samita, rekla je ona.

“Europsko rješenje ne označava samo odluku koju je poduzeo Bruxelles, već također i odluke koje je poduzeo svaki glavni grad. Moramo to prihvatiti, ali istovremeno moramo tražiti poboljšanje koordinacije između ovih odluka”, rekao je Donald Tusk.

“Nadam se, nakon što sam vidio da su sve države članice usvojile ovaj pristup, da ćemo na našim sljedećim sastancima napredovati hrabrije prema rješenjima postignutim posljednjih mjeseci”, rekao Jean-Claude Juncker, navodi francuski list Le Figaro.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije