imaju vjerodostojne informacije

Kanada kaže da bi agenti indijske vlade mogli biti povezani s ubojstvom vođe Sikha

Justin Trudeau
Darren Calabrese/Press Association/PIXSELL
19.09.2023.
u 09:24

"Kanadske sigurnosne agencije aktivno istražuju vjerodostojne optužbe o potencijalnoj povezanosti agenata indijske vlade i ubojstva kanadskog državljanina, Hardeepa Singha Nijjara", rekao je Trudeau

Kanada je priopćila da ima vjerodostojne informacije koje povezuju agente indijske vlade s ubojstvom vođe Sikha u Britanskoj Kolumbiji u lipnju te je rekla da je protjerala visokog dužnosnika indijske obavještajne službe.

Premijer Justin Trudeau rekao je da je bilo kakva umiješanost strane vlade u ubojstvo kanadskog državljanina "neprihvatljivo kršenje suvereniteta" te zemlje. 

Hardeep Singh Nijjar ubijen je iz vatrenog oružja ispred sikhskog hrama u Surreyu, u Britanskoj Kolumbiji, 18. lipnja.

Nijjar je podržavao domovinu Sikha u obliku neovisne države Khalistani, a Indija ga je okarakterizirala kao "terorista". 

"Kanadske sigurnosne agencije aktivno istražuju vjerodostojne optužbe o potencijalnoj povezanosti agenata indijske vlade i ubojstva kanadskog državljanina, Hardeepa Singha Nijjara", rekao je Trudeau u hitnoj izjavi Donjem domu parlamenta. 

"Kanada je izrazila svoju duboku zabrinutost najvišim obavještajnim i sigurnosnim dužnosnicima indijske vlade. Prošli tjedan na G20 sam ih osobno i izravno iznio premijeru Modiju”, dodao je Trudeau. 

New Delhi je prošlog tjedna rekao da je indijski premijer Narendra Modi, svom kanadskom kolegi prenio snažnu zabrinutost zbog prosvjeda u Kanadi protiv Indije.

Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly rekla je novinarima da je Ottawa protjerala indijskog šefa obavještajne službe u Kanadi, no nije dala dodatne pojedinosti.

Kanada ima najveću populaciju Sikha izvan njihove rodne države Punjab u Indiji. U Kanadi su održani brojnih prosvjeda koji su razbjesnili Indiju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?