Kanada 'ozbiljno zabrinuta' protjerivanjem svog veleposlanika iz Saudijske Arabije

06.08.2018.
u 17:36

Kanada je priopćila u ponedjeljak da je "ozbiljno zabrinuta" objavom Saudijske Arabije da je protjerala kanadskog veleposlanika te što je povukla svog veleposlanika u znak prosvjeda zbog "miješanja" u  njena unutarnja pitanja. 

Šokantni saudijski potez, koji je objavilo ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru, došao je kao odgovor na odlučan zahtijev Ottawe da zatočeni aktivisti za ljudska prava budu oslobođeni.  
 
- Ozbiljno smo zabrinuti tim medijskim izvještajima i tražimo šire pojašnjenje nedavne objave Kraljevine Saudijske Arabije -  izjavila je glasnogovornica kanadskog ministarstva vanjskih poslova  Marie-Pier Bari.

- Kanada će se uvijek zalagati za zaštitu ljudskih prava, uključujuči itekako i prava žena i slobodu izražavanja širom svijeta. Naša zemlja nikada se neće ustručavati da promovira te vrijednosti i vjeruje da je dijalog od ključnog značaja za međunarodnu diplomaciju - kazala je.

Kraljevstvo je ranije priopćilo da je proglasilo kanadskog veleposlanika Denisa Horaka personom non grata i dalo mu je rok od 24 sata da napusti zemlju, te je povuklo  svog veleposlanika iz Ottawe radi konsultacija.

Ministarstvo je također objavilo "zamrzavanje svih novih trgovinskih i investicijskih transakcija s Kanadom, dok zadržava pravo da poduzme dodatnu akciju".

- Kanadsko ponašanje predstavlja prekomjerno i flagrantno mješanje u unutarnje poslove Kraljevine Saudijske Arabije - objavilo je u tweetu saudijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Kanada je objavila u prošloj sedmici da je "duboko zabrinuta" novim valom uhićenja žena i aktivista za ljudska prava, među kojima i nagrađivane aktivistice za rodnu ravnopravnost Samar Badawi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?