Sjevernokorejski vođa

Kim Jong-un tjedan dana bio u Rusiji, vlakom otišao kući

Kim Jong Un
GOVERNMENT OF PRIMORSKY KRAI/REU
17.09.2023.
u 19:36

Posjet Rusiji sjevernokorejskog čelnika, koji rijetko napušta svoju zemlju, označava novi vrhunac prijateljstva, solidarnosti i suradnje u povijesti razvoja odnosa između Sjeverne Koreje i Rusije

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un danas je krenuo vlakom kući nakon jednotjednog posjeta Rusiji tijekom kojeg je razgovarao s predsjednikom Vladimirom Putinom o tješnjoj vojnoj i ostalim tipovima suradnje, izvijestili su sjevernokorejski i ruski mediji.

Snimka koju je objavila ruska državna novinska agencija RIA prikazuje Kima kako po crvenom tepihu hoda prema vagonu u dalekoistočnom ruskom gradu Artjomu uz zvuke glazbe vojnog orkestra i maše rukom pozdravljajući okupljene. Artjom je od postaje Khasan na ruskoj granici sa Sjevernom Korejom udaljen 254 kilometra, javlja Hina.

"Novi vrhunac prijateljstva"

Posjet Rusiji sjevernokorejskog čelnika, koji rijetko napušta svoju zemlju, označava novi vrhunac prijateljstva, solidarnosti i suradnje u povijesti razvoja odnosa između Sjeverne Koreje i Rusije, objavila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva želi razviti ravnopravnu i fer suradnju sa Sjevernom Korejom unatoč sankcijama koje je Pjongjangu uvelo Vijeće sigurnosti UN-a.

Rusija: Mi se držimo UN-ovih sankcija

"Nismo mi uveli sankcije Sjevernoj Koreji, to je učinilo Vijeće sigurnosti. Stoga se obratite Vijeću sigurnosti pa ćemo razviti ravnopravnu i poštenu suradnju sa Sjevernom Korejom", rekao je Lavrov u intervjuu državnoj televiziji, čiji su dijelovi objavljeni u medijima.

Kremlj je objavio da se pridržava UN-ovih sankcija, ali da istodobno ima pravo razvijati dobrosusjedske odnose, koje uključuju i one povezane s osjetljivim temama.

Sjedinjene Države i saveznici zabrinuti su zbog zatopljenja vojnih veza između dviju susjednih zemalja, dok Rusija nastavlja s invazijom na Ukrajinu, a Sjeverna Koreja, izolirana komunistička država, nastavlja s razvojem nuklearnih projektila i planova.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije