IZVAN KONTROLE

Kim prijeti hidrogenskom bombom

23.09.2017.
u 10:05

Bude li SAD morao braniti sebe ili svoje saveznike, Sjeverna Koreja bit će potpuno uništena

Sukob, zasad samo verbalni, između Sjeverne Koreje i SAD-a upravo je prešao na novu razinu. Ne samo da su uvrede dvojice čelnika postale prilično osobne i ni najmanje uvijene, već je i opasnost od incidenta koji bi mogao prerasti u nuklearni sukob znatno narasla.

Nakon što je Donald Trump održao prilično žestok i ne baš diplomatski govor pred Glavnom skupštinom Ujedinjenih naroda, u kojemu je kazao da će Sjeverna Koreja biti potpuno uništena bude li SAD bio prisiljen braniti se te da će Kim Jong-un žestoko platiti za sve što radi, u Pjongjangu se mikrofona dohvatio sjevernokorejski diktator.

Bomba nad Pacifikom

U obraćanju sjevernokorejskoj i svjetskoj javnosti, koje je televizija u Pjongjangu izravno prenosila, obrušio se na Trumpa žestokim uvredama. - Sada vrlo ozbiljno razmišljam kakav da mu odgovor pošaljem, nakon što je svojom jezičinom izgovorio onakve uvrede. A sigurno ću se pozabaviti tim psihički poremećenim, senilnim starkeljom - kazao je Kim Jong-un na sjevernokorejskoj televiziji, ne navodeći pri tome kakav odgovor ima na umu. No, ubrzo se doznalo o čemu se radi jer je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova obznanio da je prilično velika mogućnost da Sjeverna Koreja detonira hidrogensku bombu. Ali ovaj put ne u nekom svom podzemnom testnom poligonu, već negdje na Pacifiku.

Izgledne su i civilne žrtve

Naravno, to je odmah izazvalo svojevrsnu uzbunu u cijeloj regiji, jer jedna je stvar detonirati hidrogensku bombu na svom teritoriju, a nešto potpuno drugo u međunarodnim vodama. Prije svega, nije uopće jasno na kojem bi dijelu Pacifika Sjeverna Koreja mogla izvršiti nuklearni udar. Kako je riječ o međunarodnim vodama, sasvim je sigurno da bi stradali brodovi ili ribarice koje bi se zatekle u tom području. Ujedno, srušeno bi zasigurno bilo i nekoliko zrakoplova koji bi prolazili tim područjem, pogotovo kada se uzme u obzir da je Kim najavio detoniranje hidrogenske bombe, koja je desetak puta jača od klasične nuklearne bombe punjene uranom. I na kraju, ta bi detonacija izazvala i EMP, elektromagnetski udar koji bi srušio sve elektroničke uređaje u krugu od nekoliko stotina kilometara. Vrlo je izgledno da bi to mogao biti okidač za nuklearni rat koji bi izmijenio sliku svijeta.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?