NUKLEARNO NAORUŽANJE

Kina lansirala naprednu hipersoničnu nuklearnu raketu u svemir, SAD: Ne znamo kako su to učinili

CARLOS GARCIA RAWLINS
17.10.2021.
u 16:19

Američki obavještajni i vojni dužnosnici ostali su zaprepašteni nakon što je Kina u tajnosti lansirala hipersoničnu nuklearnu raketu koja je prije ubrzanja do svog cilja kružila u orbiti. Hipersonični nukearni projektil promašio je svoj cilj za oko dvije desetine milja u kolovozu, kada je bio lansiran, prenosi The Sun.

Inače, oni putuju pet puta brže od brzine zvuka i mogu dostići udaljenosti do 2.500 kilometara.  

Američki državni vrh zabrinuo je strahovit napredak Kine u pogledu razvoja svog hipersoničnog oružja govoreći da 'ne znaju kako su to učinili', a stručnjak za kinesku politiku nuklearnog oružja Taylor Fravel kazao je da bi takav projektil naoružan nuklearnom bojevom glavom mogao pomoći Kini da 'negira' američke sustave proturaketne obrane. 

- Hipersonični projektili lete na nižim putanjama i mogu manevrirati u letu, što ih čini teškim za praćenje i uništavanje, pojasnio je.  Iako Pentagon nije izravno komentirao izvješće, kazali su kako je ovakav napredak u pogledu hipersoničnog oružja 'jedan od razloga zašto Kinu smatraju svojim najvećim izazovom u praćenju tempa'.

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva Liu Pengyu poručio je pak da kineski svojni vrh uopće nije usmjeren na neku određenu zemlju te da su oduvijek vodili politiku koja je 'obrambene prirode'.

- Nemamo globalnu strategiju i planove vojnih operacija kao SAD. I uopće nismo zainteresirani za utrku u naoružanju s drugim zemljama. Nasuprot tome, SAD posljednjih godina izmišljaju izgovore poput 'kineske prijetnje' kako bi opravdale širenje naoružanja i razvoj hipersoničnog oružja, poručio je.

Ova vijest stigla je u trenutku kada je Kina navodno svoju vojsku stavila u stanje visoke pripravnosti jer su mediji pod državnom kontrolom upozorili Tajvan na mogućnost invazije. U članku The Global Timesa izvor je upozorio Tajvan na 'sudnji dan', a strahuje se da bi Peking i Taipei mogli završiti u sukobu koji ima potencijal za Treći svjetski rat. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije