loš početak

Kina slabi juan, a posljedice osjećaju svjetska tržišta kapitala

juan
Pixsell
07.01.2016.
u 07:45

Pad burzi prelio se na sva tržišta, a ulagače su dodatno obeshrabrile naznake slabljenja američkog gospodarstva

Nakon potonuća kineskih burzi u ponedjeljak pa i zatvaranja Šangajske burze, što se potom prelilo i na europske i američke burze, Kineska središnja banka ulila je u utorak kroz repo aukcije u financijski sustav oko 20 milijardi dolara kako bi stabilizirala tržište dionica. Riječ je o najvećoj financijskoj injekciji od rujna, no koja nije pretjerano ohrabrila ulagače.

U srijedu je juan pao na najnižu razinu u posljednjih pet godina, nakon što je tamošnja središnja banka ukazala da više nema tolikog otpora prema deprecijaciji juana, a u cilju zaustavljanja slabljenja gospodarske aktivnosti u toj zemlji.

– Kina je sigurno ponovno u fokusu i ponavlja se nervoza od kolovoza – rekao je za Bloomberg Didier Duret, analitičar u ABN AMRO NV.

Prošle je godine juan oslabio rekordnih 4,7 posto, a analitičari vide mogućnost daljnjeg slabljenja kineske valute, kako bi se potaknuo izvoz, a što će biti prijetnja tržištima cijele godine. 

– Kineske vlasti možda pokušavaju poduprijeti gospodarstvo i ojačati izvoz, što će pomoći dijelu gospodarstva, ali će žrtva biti netko drugi – komentirao je za Bloomberg Koichi Kurose, glavni tržišni strateg u Resona Bank Ltd. 

Na ulagače je loše utjecala i naznaka slabljenja američkog gospodarstva, a što je najvećim dijelom posljedica pada cijene nafte, odnosno smanjenje potrošnje naftnih kompanija te jakog dolara koji šteti izvozu.  

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?