Nova pravila

Kina zabranila prestrogo kažnjavanje u školi

ucenici
01.03.2021.
u 20:52

Kina od ponedjeljka uvodi zabranu kažnjavanja u školama koje može prouzročiti fizičke i psihičke traume, pošto je zadnjih godina nekoliko učenika umrlo nakon strogog tjelesnog kažnjavanja.

Nova pravila ministarstva prosvjete zabranjuju kažnjavanje u školama kojim se učenike ponižava. Ona ujedno postrožuju postojeću zabranu fizičkog kažnjavanja.

Batinanje, obveza višesatnog stajanja ili klečanja u razredu dio su zabranjenih praksi, kao i vrijeđanje.

Učenike se sada potiče da se pisanim putem ispričaju ili da obave manje poslove u razredu za manje pogrješke, primjerice ako zaborave napisati domaću zadaću.

Za teže prekršaje poput zadirkivanja, učenika se može privremeno isključiti s nastave i poslati ga na razgovor psihologu.

Tjelesno kažnjavanje u Kini zabranjeno je još 1986., ali se zabrana nije poštovala i roditelji su nerijetko zatvarali oči pred takvom praksom.

Ministarstvo nije reklo kako će kažnjavati učitelje koji ne budu poštovali njegove upute.

Kineska javna glasila redovito izvještavaju o djeci koja umiru od batina u školi ili se ubijaju zbog javnog ponižavanja u razredu.

Desetogodišnjakinja je tako umrla u pokrajini Sečuanu, na jugozapadu zemlje, pošto ju je profesor matematike povukao za uho i udario po glavi zbog pogrješke u zbrajanju, izvijestila je u rujnu državna agencija Xinhua.

Novi zakon o obiteljskom odgoju koji također zabranjuje tjelesno kažnjavanje trebao bi se donijeti na godišnjoj plenarnoj sjednici Nacionalnog narodnog kongresa (kineskog parlamenta) koji počinje u petak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije