SVE SE VIŠE KORISTI U MEDICINI

Kirurg zamijenio pršljen 3D modelom i spasio život pacijentu oboljelom od raka

3D
03.03.2016.
u 07:53
Australski kirurg Ralph Mobbs, koji radi u bolnici "Princ od Velsa" u Syndeyju, spasio je pacijenta koji je bolovao od raka. Radi se od starijem čovjeku koji je tumor imao na teško pristupačnom mjestu.

"Na vrhu vrata su dva pršljena čiji je zadatak savijanje i rotacija glave. Tumor je zahvatio upravo ta dva pršljena", objasnio je Mobbs.

Ukoliko se ne liječi, tumor vrši pritisak na kičmenu moždinu i dovodi do kvadriplegije, a kasnije i do smrti.

Ranije je bilo nekoliko pokušaja tretiranja ovog tipa tumora hirurški, ali zbog njegove lokacije je rizik bio izuzetno velik. Ako hirurzi žele rekonstruirati pršljen, obično uzimaju kost sa drugog dijela tijela ili slično, no, uvijek ju je teško uklopiti. Zbog toga su se odlučili osloniti na 3D printer.

"Vidio sam veliku priliku. Zahvaljujući 3D printeru pacijenti dobijaju potpuno odgovarajući dio tijela, a rezultati operacije su bolji nego ranije, kada smo se služili različitim trikovima", dodao je australski kirurg.

Kompanija Anatomics je napravila pršljen od titanija, a kirurg je jedno vrijeme vježbao operaciju prije nego je operirao pacijenta.

"Bilo je zadovoljstvo ugraditi implantat za koji sam znao kako će se savršeno uklopiti, a i vježbao sam operaciju ranije. Operacija je bila čisto zadovoljstvo. Ako ovo nije budućnost, onda zaista ne znam šta je", istakao je Mobbs.

Operacija je trajala više od 15 sati, a pacijent se dobro oporavlja. Trebat će mu malo više vremena jer je operacija obavljena kroz usta, što mu uzrokuje probleme pri gutanju.

Mobbs u 3D printerima vidi veliki potencijal za kreiranje kostiju zamjenskih kostiju, zglobova i organa u svrhu spašavanja života. Međutim, on nije zadovoljan što se koristi titanij te je najavio kako bi sljedeći korak mogao biti prikupljanje ćelija pacijenta i uzgajanje novih organa.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?