NEUSPJEŠNI TERORISTIČKI NAPAD

Kod zgrade vlade pronađeno 150 kg eksploziva skrivenog u autu

napad
ILYAS AKENGIN/AFP
18.03.2016.
u 17:44

Policija u jugoistočnoj Turskoj deaktivirala je eksploziv skriven u automobilu parkiranom ispred vladine zgrade u okrugu Hani u pokrajini Diyarbakir.

Bomba teška 150 kilograma je pronađena u četvrtak, nakon samoubilačke eksplozije automobila u Ankari za koju su odgovorni kurdski pobunjenici, potvrđeno je u petak, javlja Middle East Online.

Žena samoubojica ubila 35 ljudi

Turske sigurnosne snage već duže vrijeme vode borbe s Kurdinstanskom radničkom strankom (PKK) u toj pokrajini Diyarbakir, nakon prekida primirja u srpnju.

Bomba je otkrivena pet dana nakon što se žena raznijela bombom na krcatom autobusnom stajalištu u Ankari. Tada je poginulo najmanje 35 ljudi, a ozlijeđeno više od 120 drugih.

Ovaj napad je peti veći bombaški napad u Turskoj od srpnja, a odgovornost su preuzeli Sokoli kurdistanske slobode (TAK), ogranak PKK.

Napada ih i Islamska država

PKK ih je proglasio svojim radikalnim krilom koji se bori protiv “politike masakra i poricanja Kurda”. TAK je ista grupa koja je izvela napad na  konvoj vojnika u Ankari prošlog mjeseca kada je ubijeno 29 ljudi.

Ostala tri napada, po jedan u Ankari i Istanbulu a  jedan u većinski Kurdskom gradu uz granicu sa Sirijom, izvela je Islamska država.

I stranci u Turskoj su pojačali svoje sigurnosne mjere. Njemačko veleposlanstvo u Ankari, njemački konzulat u Istanbulu te njemačke škole u oba grada zatvorene su već drugi dan, nakon što je Berlin objavio “vrlo ozbiljne” indikacije o planiranim napadima na njemačka diplomatska predstavništava.

U siječnju je 12 njemačkih turista poginulo je u samoubilačkom napadu u Istanbulu za koji je optužena Islamska država.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije