DISKRIMINACIJA

Kompanije na udaru javnosti: Novo bizarno pravilo zabranjuje ženama da nose naočale

Getty Images
08.11.2019.
u 19:00

Razlozi zbog kojih žene ne trebaju nositi naočale stvarno nemaju smisla. Sve se to odnosi na spol i poprilično je diskriminirajuće - kazala je Nemoto

Zamislite da na poslu ne smijete nositi naočale, a imate dioptriju! Ovo bizarno pravilo sve se više uvlači u 'dress code' određenih japanskih kompanijama koje ženama brane naočale jer s njima izgledaju 'hladno'. S druge strane, muškarcima isto nije zabranjeno.

Ovaj potez naišao je na žestok udar javnosti i burnu raspravu na društvenim mrežama, popraćenu hashtagom "naočale su zabranjene" Kumiko Nemoto, profesorica sociologije na sveučilištu Kyoto, objasnila je da je ovo posljedica 'zastarijelog japanskog razmišljanja', prenosi BBC. 

- Razlozi zbog kojih žene ne trebaju nositi naočale stvarno nemaju smisla. Sve se to odnosi na spol i poprilično je diskriminirajuće - kazala je Nemoto i dodala da se naočale kose s uvaženom tradicionalnom percepcijom ženstvenosti. Ovo nije prva kontroverzna odluka japanskih tvrtki, a nedavno se diljem svijeta pročulo za kampanju #KuToo usmjerenu na obavezno nošenje cipela s visokom potpeticom na radnom mjestu. 

Peticiju je pokrenula Yumi Ishikawa koja je bila prisiljena nositi potpetice u pogrebnoj sali, a naziv se igra riječima cipele "kutsu" i bol "kutsuu".

Nemoto je kazala da u Japanu mnoge žene kritiziraju zbog odbijanja ovih rigoroznih pravila, a problem leži u tome što se izgled žene još uvijek važniji od njenih sposobnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?