MMKS

Konačna presuda Ratku Mladiću 8. lipnja

Ratko Mladić
30.04.2021.
u 17:43

Konačna presuda zločincu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS), bit će izrečena 8. lipnja ove godine, priopćeno je iz Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove (MMKS).

Presudu, koja je zakazana za utorak, 8. lipnja u 15 sati, donijet će sudac Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani sudac Mustapha El Baaj.

Mladić je 2017. godine prvostupanjskom presudom Haaškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

U kolovozu 2020. godine iznesene su žalbe na presudu. Obrana je tada zatražila oslobađajuću presudu po svim točkama optužnice, dok je Tužiteljstvo zatražilo da se on proglasi krivim i za genocid u još pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Foči, Kotor-Varoši i Vlasenici, prenosi Detektor.

Suđenje Mladiću počelo je 2012. godine. U veljači ove godine, predsjednik MMKS-a Carmel Agius imenovao je novog suca Mustaphu El Baaja u Žalbeno vijeće koje će donijeti konačnu presudu, nakon što je jedan od članova Vijeća preminuo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?