rusija

Kremlj odbija komentirati britanske navode o ruskim špijunima

09.10.2018.
u 16:09

Kremlj je odbio komentirati navode istražne grupe Bellingcat da je jedan od dvojice osumnjičenih u slučaju trovanja bivšeg špijuna u Engleskoj zapravo doktor koji radi za rusku vojnu obavještajnu službu.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimnira Putina, Dmitrij Peskov, izjavio je u utorak da Kremlj neće raspravljati o istražnim izvještajima i medijskim navodima o martovskom trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i  njegove kćerke Julije u engleskom gradu Salisburyju. Kazao je da je Britanija odbacila ruski zahtijev da dijele detalje istrage.

Bellingcat je priopćio da su britanske vlasti identificirale Aleksandra Petrova zapravo kao Aleksandra Miškina, doktora koji radi za rusku vojnu obavještajnu službu GRU. Grupa je ranije identificirala drugog osumnjičenog koji je također putovao u Salisbury pod drugim imenom - Ruslan Baširov - kao pukovnika GRU-a Anatolija Čepigu.

Bellingcat navodi da je Putin prije četiri godine odlikovao Čepigu najvišim ruskom ordenom Heroj Rusije.

Grupa je također priopćila da su britanske vlasti ušle u trag Miškinu putem podataka s pasoša, baze podataka iz njegovog sela, automobilske registracije i podataka s mobitela.

Grupa je priopćila i to da su studenti vojne akademije potvrdili da je Miškin čovjek kojeg su britanske vlasti identificirale kao Aleksandra Petrova. Isto su potvrdili mještani njegovog sela koje su obišli predstavnici Insidera, organizacije bliske Bellingcatu, prenosi Associated Press.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije