'GOVOR MRŽNJE'

Kritike svjetskih čelnika: 'Trump nije predsjednik svijeta...'

20.09.2017.
u 10:39

"Bio je to pogrešan govor, u pogrešno vrijeme i pred pogrešnom publikom"

Neke zemlje članice kritizirale su prvi govor američkog predsjednika Donalda Trumpa u UN-u u kojem je Iran uključio u "malu skupinu užasnih režima" i upozorio da će SAD, bude li morao, "totalno uništiti" Sjevernu Koreju.

"Trumpov govor mržnje pripada srednjem vijeku", rekao je iranski ministar vanjskih poslova.

Pyongyang tek treba odgovoriti na Trumpovu prijetnju uništenjem te izolirane, komunističke države. Američki predsjednik iznio je viziju svijeta sastavljenog od suverenih država koje rade za dobro svojih građana, no velik dio izlaganja na zasjedanju Opće skupštine posvetio je napadu na "užasne režime", S.Koreju, Iran i Venezuelu. "Bio je to pogrešan govor, u pogrešno vrijeme i pred pogrešnom publikom", rekla je švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom.

U svom prvom nastupu na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika, američki je predsjednik iskoristio 41 minutu dug govor da bi napao i iranske nuklearne i regionalne ambicije, kolabirajuću ekonomiju Venezuele i prijetnju islamističkih ekstremista. Kritizirao je i kubansku vladu.

  Govoreći o Iranu, Trump je pozvao na ponovne pregovore o nuklearnom sporazumu iz 2015. koji je postigao njegov prethodnik Barack Obama. Taj je dogovor nazvao sramotom i natuknuo da ga neće ponovno potvrditi sredinom listopada. 

Vezano za Venezuelu, Trump je tamošnju lošu situaciju nazvao "potpuno neprihvatljivom" i dodao kako Sjedinjene Države ne mogu samo stajati sa strane i promatrati. Upozorio je da SAD razmatra daljnje korake.  Ministar vanjskih poslova Venezuele Jorge Arreaza odbacio je Trumpove "prijetnje". "On nije predsjednik svijeta...pa on ne može upravljati ni svojom vlastitom vladom", rekao je. Bolivijski predsjednik Evo Morales, saveznik Venezuele, napisao je na Tweeteru: "Ne iznenađuje me da multimilijarder poput Trumpa napada socijalizam. Naša borba će uvijek biti ideološka i pragmatična". Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je također govorio na Općoj skupštini, branio je nuklearni sporazum s Iranom. "Poništenje sporazuma bila bi strašna pogreška", istaknuo je Macron. No, izraelski premijer Benjamin Netanyahu podupro je Trumpa rekavši da sporazum s Iranom treba mijenjati ili posve poništiti te je upozorio protiv širenja iranskog utjecaja na Bliskom istoku.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije