Uoči Obamina dolaska:

Kuba oslobodila četvoricu disidenata

zatvor
17.03.2016.
u 20:11

Nekoliko dana prije povijesnog posjeta Baracka Obame Kubi, Havana je oslobodila četvoricu zatvorenih disidenata i odobrila im odlazak u Sjedinjene Države, kao "dar" američkom predsjedniku, doznaje se od ilegalne kubanske oporbe.

Disidenti Niorvis Rivera, Aracelio Riviaux, Vladimir Morera i Jorge Ramirez su "u utorak izašli iz svojih ćelija i prevezeni su u zatvor Combinado del Este (u Havani), gdje je pripremljen njihov odlazak te su istog dana otputovali u SAD", rekao je za AFP predstavnik oporbe Jose Daniel Ferrer, prenosi Hina.

Potonji koji predsjeda Kubanskom domoljubnom unijom (UNPACU) i jedan je od kubanskih disidenata koji su pozvani na susret s Barackom Obamom u utorak, u okviru službenog posjeta američkog predsjednika, dodao je da je to oslobađanje, ostvareno uz posredovanje Crkve, "dar Obami".

Ta četvorica zatvorenika su bila među 53 disidenta koji su na zahtjev Washingtona oslobođeni krajem 2014. i početkom 2015., nedugo nakon povijesne najave približavanja s Havanom. Zbog nezakonitih radnji ponovo su zatvoreni u mjesecima nakon toga.

Disidente, koje vlasti zabranjuju, nemaju pristup medijima i gotovo su nepoznati na otoku, vlasti smatraju skupinom "plaćenika" u službi stranih interesa.

Kubansko povjerenstvo za ljudska prava (CCDH, ilegalan, ali se ne progoni) pobrojalo je šezdesetak političkih zatvorenika na Kubi, što vlasti osporavaju i tvrde da službeno nema nijednog.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije